ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 21 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΡΕΜΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΤΖΑΝΙΚΟΥ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόλη - Πράσινο της πόλης
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ , Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2005

ΡΕΜΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΤΖΑΝΙΚΟΥ;

Ελπίζαμε πως με ορατό το οριστικό τέλος της παρουσίας του κ. Τζανίκου στο Δήμο, δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε νέες καταστροφικές επιλογές και ενέργειες, για την πόλη και το περιβάλλον της. Όμως ο άνθρωπος που που πέτυχε να εξαφανίσει σχεδόν το πράσινο στην πόλη, κτίζοντας μέχρι και στις πλατείες της και να καταστρέψει το εμπορικό της κέντρο, μας αιφνιδίασε για μια ακόμη φορά. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13/9/2005 έφερε πρόταση για διευθέτηση του ρέματος Αμαρουσίου.

Και η έκπληξή μας έγινε ακόμη πιο μεγάλη, αφού η πρόταση του Δημάρχου για διευθέτηση του ρέματος Αμαρουσίου δεν υπαγορεύεται από καμιά πραγματική ανάγκη, ούτε βέβαια κανένας ουσιαστικός λόγος συντρέχει για να γίνει κάτι τέτοιο. Το γεγονός αυτό  μας δημιουργεί τη βεβαιότητα, ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση και τακτοποίηση αυτών που έχουν ιδιοκτησίες και κτίσματα δίπλα ή μέσα στο ρέμα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η εκμετάλλευση των εκτάσεων που θα προκύψουν ύστερα από τη διευθέτηση του.

Γιατί ασφαλώς κανένας δεν φαντάζεται, από τη μέχρι σήμερα πρακτική του, ούτε ότι είναι πρόθεση του Δημάρχου να προχωρήσει στην απομάκρυνση όλων όσων έχουν καταπατήσει το ρέμα, αφού ο ίδιος ο Δήμος εξακολουθεί να το καταπατά, ούτε ότι η διευθέτηση και οι παρεμβάσεις που σκέπτεται να υλοποιήσει ο κ. Τζανίκος θα είναι σαν αυτές του Δήμου Φιλοθέης ή του Δήμου Χαλανδρίου. Παρεμβάσεις με τις οποίες διατηρήθηκε και αναδείχθηκε το φυσικό τοπίο και οι οποίες έγιναν με γνώμονα την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και το σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε πέρα από το ότι το να παραμένουν τα ρέματα ανοικτά, επιβάλλεται κατηγορηματικά για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας, παράλληλα αποτελεί πλέον παγιωμένη αντίληψη, ότι έχει ιδιαίτερα σημαντικές περιβαλλοντικές, αισθητικές και κλιματολογικές επιπτώσεις.

Πέρα από το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να εκπονεί τέτοιου είδους μελέτες, αφού υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που έχουν μεριμνήσει για το σκοπό αυτό, αν είχε πράγματι ενδιαφέρον για το ρέμα ο Δήμαρχος, θα είχε ήδη φροντίσει για τον καθαρισμό του και την απομάκρυνση των καταπατητών από την κοίτη του, κάνοντας την αρχή από τις εγκαταστάσεις που ο Δήμος λειτουργεί μέσα σ’ αυτήν (Γραφείο καθαριότητας και ΚΑΠΗ!).

Ο καθαρισμός της κοίτης και η απομάκρυνση των καταπατητών είναι απαραίτητο λοιπόν να εκτελεσθεί ούτως η άλλως άμεσα και κατά προτεραιότητα. Για ό,τι αφορά δε τη διευθέτηση του, η πρόταση είναι αυτονόητη: Να διατηρηθεί το ρέμα ανοικτό σε όλο του το μήκος, να κατασκευασθούν έργα προστασίας των πρανών και διευθέτησης της κοίτης στα πρότυπα του ρέματος Φιλοθέης και Χαλανδρίου και να χαρακτηρισθεί σαν τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τζανίκος διανύει την τελευταία θητεία του σαν Δήμαρχος Αμαρουσίου. Οι περισσότερες επιλογές των τελευταίων τετραετιών του, είχαν σαν αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, που όχι μόνον δεν είχαν σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, αλλά αντίθετα την υποβάθμισαν δραματικά. Και τα αποτελέσματα των επιλογών αυτών, πέρα απ’ τους μόνιμους κατοίκους του Αμαρουσίου, τα βιώνουν καθημερινά οι χιλιάδες εργαζόμενοι που με δυσκολία μετακινούνται για τις εργασίες τους καθώς και οι κάτοικοι των γύρω Δήμων και του υπόλοιπου Λεκανοπεδίου, για τους οποίους η κυκλοφορία στο Μαρούσι έχει γίνει εφιάλτης.

Ένα παλαιό ινδιάνικο γνωμικό λέει πως:
Μόνο όταν κοπεί και το τελευταίο δέντρο
Μόνο όταν μολυνθεί και το τελευταίο ποτάμι
Μόνο όταν πιαστεί και το τελευταίο ψάρι
Μόνο τότε θ' αντιληφθείς ότι τα χρήματα δεν τρώγονται

Γι’ αυτό η άμεση αντικατάσταση της Δημοτικής Αρχής από μια νέα, αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή.

- Μια Δημοτική Αρχή που θα σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα μεριμνά για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

- Μια Δημοτική Αρχή, η οποία με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, θα προχωρήσει με βήματα γοργά και μεθοδικά στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων, για να ξαναγίνει το Μαρούσι μια πόλη ανθρώπινη γι’ αυτούς που εργάζονται και κατοικούν σ’ αυτό.

- Μια Δημοτική Αρχή για την οποία το περιβάλλον θ’ αποτελεί κοινό πολιτιστικό αγαθό και όχι αντικείμενο βάρβαρης οικονομικής εκμετάλλευσης.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ:

- Το ρέμα Αμαρουσίου (ή βαθύρεμα ή ρέμα Σαπφούς) διασχίζει το Μαρούσι από Βορά προς Νότο ξεκινώντας από τις υπώριες της Πεντέλης για να καταληξει στον Ποδονίφτη. Η σημερινή εικόνα του ρέματος όπως έχει διαμορφωθεί με τις παρεμβάσεις ή με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνει τμήματα: 1. Που κυριολεκτικώς έχουν εξαφανιστεί όπως κάτω από τα κτίρια της ΗΒΗ, 2. Που έχουν διευθετηθεί με κλειστό αγωγό, όπως το τμήμα μήκους 150.0 μέτρων από τη γέφυρα της οδού Πεντέλης μέχρι το στούντιο ΑΛΦΑ, που έκλεισε με σκοπό τη διαπλάτυνση της οδού και τη μεταφορά της γέφυρας νοτιότερα. Το έργο δεν πραγματοποιήθηκε και η έκταση που που έχει προκύψει έχει εγκαταληφθεί, προσφέροντας στους παρόχθιους την ευκαιρία να επεκτείνουν τις ιδιοκτησίες τους 3. Που η κοίτη έχει συρρικνωθεί από τις καταπατήσεις παρόχθιων ιδιοκτητών σε διάφορα σημεία, με χαρακτηριστικά το γραφείο καθαριότητος και αμαξοστάσιο των απορριματοφόρων του Δήμου στην οδό Αγ. Αθανασίου και το ΚΑΠΗ στην οδό Σαπφούς! 4. Που η κοίτη έχει διευθετηθεί με ανοικτό αγωγό όπως στον Αγ. Θωμά και τέλος 5. Ενα αρκετά μεγάλο μήκος με τμήματα αδιευθέτητα όπου εξακολουθεί να υπάρχει το φυσικό περιβάλλον.

- Το ρέμα Χαλανδρίου, που διασχίζει τους Δήμους Χαλανδρίου και Βριλησίων, έχει διευθετηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του με φυσικά υλικά τα οποία προστατεύουν τα δένδρα και τα πρανή από τις διαβρώσεις, αναδεικνύουν το περιβάλλον και επιτρέπουν την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων του χώρου (δένδρα, βλάστηση, μικρά ζώα και πουλιά).

- Το ίδιο ισχύει και για το ρέμα Φιλοθέης (Ποδονίφτης) όπου το σύνθημα του Δήμου είναι:  «Με όραμα να ξαναδούμε τον Ποδονίφτη μας... γαλάζιο».

ΜΑΡΟΥΣΙ 19/10/2005
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2-4 ΜΑΡΟΥΣΙ 15124
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX 210 6125532

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 329 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39670074
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.