ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 13 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΛΙΒΑΝΟ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΗΣ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απορρίμματα - Ανακύκλωση
Δήμου Κ. Ιωάννης , Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2005

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΛΙΒΑΝΟ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΗΣ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ

Εάν κάποτε η ανθρωπότητα αποκηρύξει τον καταναλωτικό τρόπο ζωής και στραφεί στην αειφορία θα έχει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά του σημερινού παραλογισμού: τα βουνά των σκουπιδιών.

Εκατομμύρια τόνοι ανεπιθύμητων ουσιών θα πρέπει να καταστραφούν. Μεγάλες ποσότητες από χρήσιμα υλικά πρέπει να ανακτηθούν από τους σκουπιδότοπους.

Πώς θα γίνει αυτό;

Η θερμότητα είναι ένα καλό μέσον αλλά πώς θα γίνει από την καπνοδόχο να βγαίνει μόνο διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμοί και χλώριο (χωρίς διοξίνες);

Οποιαδήποτε οργανική ουσία διασπάται αν μείνει στους 500οC πάνω από πέντε λεπτά. Καμία καπνοδόχος δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε η διέλευση των καυσαερίων από μέσα της να διαρκεί πέντε λεπτά. Για την ακρίβεια, καμία ΟΡΘΙΑ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ! Μπορεί όμως να είναι κατακεκλιμένη (ξαπλωμένη στο έδαφος). Εάν έχει μήκος 50 χιλιόμετρα τα καυσαέρια θα κάνουν πάνω από μισή ώρα για να τη διασχίσουν. Τα τοιχώματα της καπνοδόχου θα είναι πυρακτωμένα από προηγούμενες καύσεις.

Η κάτοψη της εγκατάστασης θα είναι κάπως έτσι http://www.geocities.com/laloslal/kaminada.JPG.

Οι θάλαμοι καύσης θα ανάβουν εκ περιτροπής. Όταν ο ένας θα είναι σε φάση πλήρωσης με απορρίμματα κάποιος άλλος θα είναι σε φάση καύσης. Έτσι μέσα στην καπνοδόχο θα ρέουν συνεχώς καυσαέρια που θα την κρατούν ζεστή.

Τα απορρίμματα θα τοποθετούνται στο βάθος του θαλάμου καύσης και κοντά στην είσοδο θα τοποθετείται φυτική βιομάζα από τη γύρω περιοχή. Τα φυτά θα αναφλέγονται από τον άνθρωπο και η θερμότητα τους θα προκαλεί ξήρανση και, τελικά, ανάφλεξη των σκουπιδιών. Αφού τελειώσει η καύση, ο θάλαμος θα αφήνεται να ψυχθεί και μετά θα ανοίγει η είσοδος. Η στάχτη των φυτών θα επιστρέφει στη γύρω περιοχή σαν λίπασμα. Οι στάχτες των σκουπιδιών θα στέλνονται για περαιτέρω επεξεργασία και ανάκτηση των χρήσιμων υλικών (τιτάνιο, μόλυβδος, χαλκός, χρώμιο, φωσφόρος, κασσίτερος, σίδηρος) .

Μερικά μέταλλα σχηματίζουν με το μονοξείδιο του άνθρακα πτητικές ενώσεις που διασπώνται μόλις ψυχθούν. Έτσι κατά μήκος του εσωτερικού των τοιχωμάτων της καπνοδόχου θα αποτίθενται χρήσιμα μέταλλα. Κάθε δέκα χρόνια θα πρέπει να σταματά η λειτουργία της εγκατάστασης, να αφήνεται να κρυώσει και από πλευρικά ανοίγματα της καπνοδόχου (που θα απέχουν περί τα 800 μέτρα μεταξύ τους) να μπαίνει προσωπικό που θα απομακρύνει τη σκόνη των χρήσιμων μετάλλων.

Στο http://www.geocities.com/laloslal/esot.kaminadas.JPG φαίνεται μια τομή της καπνοδόχου.

Εάν η ανθρωπότητα αποφασίσει να καθαρίσει τον πλανήτη από την ασχήμια που δημιούργησε, τα υλικά για τον κλίβανο που περιγράψαμε υπάρχουν: Το μπετόν από τις οικοδομές των τσιμεντουπόλεων (χωρίς τον σιδερένιο σκελετό) θα χρησιμοποιηθεί για τα πλευρικά υποστηρίγματα και την αντιανεμική κάλυψη.

Μαρμάρινες πλάκες από οικοδομές (και νεκροταφεία !) θα χρησιμοποιηθούν για εσωτερικά τοιχώματα. Θραύσματα από πλάκες αμιάντου και άμμος θα χρησιμοποιηθούν για μονωτικό κάλυμμα της καπνοδόχου (για να μην ψύχονται αμέσως τα καυσαέρια). Εάν η θερμοκρασία μέσα στην καπνοδόχο κρατηθεί κάτω από τους 900ο C το μάρμαρο της εσωτερικής επίστρωσης της καπνοδόχου δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.

Μια καλή τοποθεσία για το χτίσιμο του κλιβάνου είναι η Β. Αφρική με τους θαλάμους καύσης δίπλα στο Δέλτα του Νείλου. Το Δέλτα θα προμηθεύει φυτική βιομάζα. Οι αφρικανικές ακτές της Μεσογείου είναι επίπεδες και η κατασκευή της καπνοδόχου δεν θα είναι δύσκολη. Μπορούμε να φροντίσουμε ώστε το τέλος της καπνοδόχου (έξοδος καυσαερίων) να είναι περί τα 100 μέτρα ψηλότερα από τους θαλάμους καύσης για να υπάρχει φυσική κίνηση των καυσαερίων. Η ανομβρία της Β. Αφρικής είναι θετικό στοιχείο γιατί το νερό θα μπορούσε να αποσαθρώσει το μάρμαρο της εσωτερικής επίστρωσης (εάν λόγω θερμότητας μετατραπεί σε οξείδιο του ασβεστίου).

Οι ακτές της Β. Αυστραλίας είναι επίσης κατάλληλες για μια τέτοια εγκατάσταση. Οι ακτές της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου (προς τον Ατλαντικό) είναι κατάλληλες από πλευράς αναγλύφου αλλά εκεί είναι λιγοστή η φυτική βιομάζα.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπάρχει ένα δύσκολο σημείο στην μέθοδο: Θα πρέπει με πλοία να μεταφερθούν από όλο τον κόσμο τα σκουπίδια στις εγκαταστάσεις καύσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα βρούν τα ορυχεία εξαντλημένα και η μόνη πηγή μετάλλων θα είναι οι χωματερές που θα τους κληροδοτήσουμε εμείς. Τα πλοία που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια θα επιστρέφουν με φορτία στάχτης που με την κατάλληλη επεξεργασία θα δίνει χρήσιμα μέταλλα και φωσφόρο. Αν δούμε το θέμα από αυτή την οπτική γωνία τότε αξίζει τον κόπο η μεταφορά των σκουπιδιών. Είναι πολύ πιο ασφαλής για τους εργαζόμενους απ' ότι η δουλειά στα ορυχεία.

18 Σεπτεμβρίου 2005

Δήμου Κ. Ιωάννης
sci222@hotmail.com

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 582 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44245796
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.