ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γεωργία - Κτηνοτροφία
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας , Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2005

Κέρκυρα 12/09/2005

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ!

Την δεύτερη μεγαλύτερη Περιβαλλοντική Νίκη της τελευταίας πενταετίας, μετά απ' αυτήν των αεροψεκασμών, ξεκινάει να βιώνει ο νομός Κέρκυρας, όταν τελικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος δέχθηκε να προσθέσει την νομοθετική τροπολογία στο μεγάλο αγροτικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες 14 Σεπτεβρίου στη βουλή.

Μετά από ενάμυσι χρόνο αγωνιώδους αναμονής, κυριολεκτικά "πέσαμε από τα σύνεφα", όταν πριν δέκα μέρες, μάθαμε ότι το νομοσχέδιο πήγαινε για κατάθεση, χωρίς την προβλεπόμενη για την Κέρκυρα ρύθμιση. Τι φοβήθηκε ο κ. Μπασιάκος, ώστε να μην δεχθεί να ενσωματώσει την σωτήρια για την Κέρκυρα, αυτή ρύθμιση; Μόνο όφελος για όλους μπορεί να προκύψει από την θέσπιση νομοθεσιών που προστατεύουν το Περιβάλλον, ειδικά σήμερα που η ανάγκη, αλλά και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η εκγρήγορση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Τέλος πάντων, η επίμονη και δυναμική παρέμβαση του βουλευτή μας κ. Νίκου Γεωργιάδη, κατάφερε να πείσει τον Υπουργό ώστε την τελευταία στιγμή πριν την κατάθεση να προσθέσει την παράγραφο που αφορούσε την Κέρκυρα, σημειοδωτόντας μια νέα εποχή για την ευημερία του Νομού!

Απο εδώ και στο εξής:

- Αφ' ενός το Σ.Δ.Ο.Ε. αλλά και η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα θα μπορούν να επεμβαίνουν και να σταματούν αποτελεσματικά τους σφεταιριστές του εθνικού μας κεφαλαίου!

- Οι πολίτες δεν θα ξανανοιώσουν πια ανήμποροι μπροστά στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης εξαγωγής ξυλείας, βλέποντάς τους δράστες να φεύγουν ανενόχλητοι, ενώ να νιώθουν οι ίδιοι "κατηγορούμενοι".

- Το αγροτικό εισόδημα θα προστατευτεί.

- Το Τουριστικό προϊόν θα προστατευτεί.

- Θα μειωθούν τα αίτια που οδηγούν σε δράσεις που θυμίζουν κυκλώματα οργανωμένης μαφίας, πράγμα που δεν χωράει σε τόπο σαν το δικό μας.

- Θα μείνει εισόδημα στον τόπο, καθώς η τιμή της νόμιμης ξυλείας που θα παράγεται θα είναι βιώσιμα ανταγωνιστική και συμφέρουσα για τον αγρότη παραγωγό αλλά και για τους βιοποριστές, νόμιμους ξυλοκόπους. ( λόγω της μαύρης αγοράς, η τιμή του ξύλου έφθασε μέχρι και τις 16 δρχ το κιλό, πράγμα ασύμφορο για έναν βιοποριστή που κόβει τιμολόγια).

Τώρα θα είναι εφικτή και η εφαρμογή της Βιοκαλλιέργειας της Κερκυραϊκής ελιάς διότι βασική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η βιοκαλλιέργεια, είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς το ίδιο το προϊόν. Τα βιώματα του αγρότη τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν του έδωσαν τα ερεθίσματα ώστε να νοιώσει έτσι.

Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας εξέδωσε δέκα σχετικά εξερχόμενα έγγραφα καταβάλοντας υπέρτατη προσπάθεια. Δεν θα σταματούσαμε παρά μόνον όταν πετυχαίναμε το στόχο. Όλα τα μέλη μας είχαν διάφορες επαφές και δράσεις σχετικά με το θέμα. Τα ΜΜΕ, ο τοπικός κυρίως, αλλά και ο πανελλήνιος και ο διεθνής τύπος, αγκάλιασαν θερμά το θέμα και αγωνίστηκαν πραγματικά μαζί μας και μαζί με όλους τους φορείς και τους πολίτες που έστελναν επιστολές γύρω από το κατεπείγον του θέματος.

Αμέσως μετά την εκλογή του ως βουλευτής, ο κ. Γεωργιάδης αφού συζήτησε μαζί μας το θέμα και μετά από συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. κατέθεσε μια πρώτη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πολύ χρήσιμη ήταν η συμβολή της αρμόδιας του ΣΔΟΕ κας Παντελοπούλου η οποία μας βοήθησε να βρεθεί τελικά τι έλειπε ώστε να δωθεί μια αποτελεσματική λύση.

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών, κ Δένδια που έκανε επίσης συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση και της κας Γκερέκου που έθεσε το θέμα και στη βουλή και τοπικά, η μακρόχρονη και επίσης πολύτιμη συμβολή στην υπόθεση του προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Κατσαρού αλλά και πολλών Δημάρχων και οι παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τόσων άλλων ανέδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Το θέμα ήταν πιά το "πότε".

Έστω και με ενάμυσι χρόνο καθυστέρηση, έστω και αν, παραλίγο να μείνει εκτός νομοσχεδίου, χαιρετίζουμε την ανατολή μια νέας εποχής, το νέο βήμα προς στην ευημερία του τόπου μας.

Όλοι εσείς που αγωνιστήκατε, βγείτε σήμερα μια βόλτα σε κάποιον από τους μισο- "κουτσουρεμένους" ελαιώνες μας και κοιτάξετε προσεκτικά. Το πράσινο της Κέρκυρας θα δείχνει πιό φωτεινό, πιό ζωντανό, πιό αισιόδοξο.

Και αν προσεκτικά αφουγκραστείτε θα ακούσετε την μουσική των πτηνών χαρούμενη και το θρόϊσμα των φύλλων σαν να λέει... "Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ"!

Θα γεμίσουν τα πνευμόνια σας καθαρό αέρα θα ευωδιάσει ο τόπος και η καρδιά σας θα χτυπαει δυνατά και ευχάριστα ...!

Δημήτρης Φαναριώτης

Πρόεδρος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εταιρία αστική μη κερδοσκοπική Α.Φ.Μ. 999358700
Μέλος του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα 15 Τ.Κ. 49100
τηλ & φαξ 26610- 37761 & 6938712638,
oikokerkyra@yahoo.gr
http://ecologynet.tk
αρ πρ 58/ 2005


14/09/2005

Το πλήρες κείμενο της πρότασης τροπολογίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Προσαρμογή στη νέα Κ.Α.Π. και άλλες διατάξεις».

Αιτιολογική έκθεση

Ο κερκυραϊκός ελαιώνας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της ελληνικής χλωρίδας. Μοναδικός στην Ελλάδα, περιλαμβάνει υπεραιωνόβια δένδρα, πολλά από τα οποία έχουν φυτευθεί ήδη κατά την Ενετική περίοδο και προσφέρουν καρπό εδώ και πάνω από δύο αιώνες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο αριθμός των ελαιοδένδρων του νομού Κέρκυρας ανέρχοταν σε 4.200.000.

Αυτή η μοναδική φυσική κληρονομιά που κατέστησε, μεταξύ άλλων, την Κέρκυρα φημισμένη σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να χαθεί από ανθρώπινη παρέμβαση. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα εκριζώνονται ή αχρηστεύονται (με κοπή σχεδόν στη ρίζα) 2.500 με 3.000 ελαιοδένδρα. Η κοπή έχει ένα και μόνο αίτιο: την εξαγωγή του προϊόντος (της ξυλείας) κυρίως στην Ιταλία γιατί το ξύλο της ελιάς θεωρείται το καλύτερο για τους φούρνους πίτσας! Η εγκληματική αυτή πρακτική λαμβάνει χώρα διότι η σχετική νομοθεσία για απαγόρευση κοπής ή εκρίζωσης των ελαιοδένδρων αυτών και για κυρώσεις κατά των δραστών, που ανατρέχει στο 1926, είναι απηρχαιωμένη και δεν δύναται πλέον να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά.

Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι να αποκαταστήσει, προσαρμόζοντάς την στην σημερινή πραγματικότητα, την παλαιά απαγόρευση που ίσχυε για την προστασία του κερκυραϊκού ελαιώνα με βάση το από 5-5-1926 προεδρικό διάταγμα «Περί απαγορεύσεως, εκριζώσεως και καταστρεπτικής κοπής ελαιοδέντρων εν τη νήσω Κερκύρας». Τα μέσα που προτείνονται είναι οι ποινικές κυρώσεις κατά εκείνων που ξεριζώνουν ή κόβουν ελαιόδενδρα κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου και η μετατροπή της δραστηριότητας αυτής σε μη ελκυστική πλέον με την δήμευση του προϊόντος της κοπής.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –Προσαρμογή στη νέα Κ.Α.Π. και άλλες διατάξεις» προστίθεται νέο άρθρο ...23... Ως εξής:

1.Απαγορεύται η μεταφορά ξυλείας ελαιοδέντρων που υλοτομήθηκαν κατά παράβαση του αρθ.2 του από 5-5-1926 Π.Δ (ΦΕΚ Α-190) «Περί απαγορεύσεως, εκριζώσεως και καταστρεπτικής κοπής ελαιοδέντρων εν τη νήσω Κερκύρας». Η μεταφορά ξυλείας ελαιοδέντρων επιτρέπεται μόνον κατόπιν αδείας υλοτομίας που εκδίδεται από την αρμόδια για την γεωργία Δ/νση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κερκύρας. Όποιος μεταφέρει ξυλεία ελαιοδέντρων χωρίς την ανωτέρω άδεια καθώς και ο ιδιοκτήτης αυτής τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δυο μηνών.

2.Ξυλεία ελαιοδέντρων που μεταφέρεται χωρίς την ως άνω άδεια καθώς και τα μέσα μεταφοράς αυτής κατάσχονται από όργανα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ή της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος και το Δικαστήριο διατάσσει την δήμευση τους.

3.Δεν επιτρέπεται η έκδοση αδείας στις περιπτώσεις εκρίζωσης και καταστρεπτικής κοπής των ελαιοδέντρων, θεωρουμένης ως τέτοιας και της υλοτόμησης των κυριοτέρων τμημάτων των ελαιοδέντρων δια της οποίας μειώνεται στο ελάχιστο η παραγωγικότητά τους ή καθίστανται αυτά ανενεργά επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο προτείνων βουλευτής
Νίκος Γεωργιάδης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240233
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.