ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απάντηση του Δήμου Γαζίου για την παραλία Ψαρομούρας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Ακτές, παραλίες, αιγιαλός
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2005
Ελέγχεται από την Πολεοδομία ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που έκανε την περίφραξη εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή της Ψαρομούρας, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γαζίου στην απάντησή του προς την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου...

ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΓΑΖΙ 24/8/2005, Αριθ. Πρωτ. 10991
Προς την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Θέμα: Πρόσβαση και διαχείριση της παραλίας «Ψαρομούρας» στην Αγ. Πελαγία

Με αφορμή την από 16/6/05 επιστολή σας αναφορικά με το παραπάνω θέμα, θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:

Ο Δήμος Γαζίου και εγώ προσωπικά έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και φυσικά την προστασία της θάλασσας και των ακτών σε συνδυασμό με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους Δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας. Καταβάλουμε καθημερινά τεράστιες προσπάθειες για την καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής, καθώς και την καλή οργάνωση και ασφάλεια των παραλιών του Δήμου και την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος γενικότερα.

Πιστεύουμε επίσης ότι, το πραγματικό νόημα της αειφόρου ανάπτυξης είναι ο συνδυασμός της οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής με παράλληλη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί και τον σημαντικότερο πόλο έλξης οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων όπως π.χ. ο τουρισμός.

Ο Δήμος Γαζίου, ως κατ’ εξοχήν τουριστικός δήμος με εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με όλους τους φορείς (Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ξενοδοχειακές μονάδες και Δημότες) για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη σωστή διαχείριση των ακτών.

Ειδικότερα αναφορικά με την επιστολή σας σχετικά με πρόσβαση και διαχείριση τηυς παραλίας της «Ψαρομούρας» στην Αγία Πελαγία του Τοπικού Διαμερίσματος Αχλάδας, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι, ο Δήμος έχει ήδη επιληφθεί του θέματος, ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες σχετικές ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο.

Έχουμε ήδη παρέμβει στην Πολεοδομία της Νομαρχίας με ερώτημα, αν είναι νόμιμη η περίφραξη που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης της έκτασης πλησίον της ακτής και αν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις από τον άξονα του Δημοτικού Δρόμου.

Σχετικά με τις υφιστάμενες οδούς πρόσβασης προς την παραλία, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και την Πολεοδομία της Νομαρχίας εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά, (το πλάτος, την κατεύθυνση κλπ), που είχαν στο παρελθόν, με βάση τοπογραφικά σχέδια κτηματολογίου που αποτυπώνουν την ευρύτερη περιοχή. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δρόμων και των πλατωμάτων που επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση προς την ακτή, καθώς και της γραμμής Αιγιαλού και Παραλίας που είναι δημόσιο κτήμα και έχει οροθετηθεί με βάση το Φ.Ε.Κ.: 459/5-9-78 και την με αριθμ.: 14971/4-8-78 Απόφαση Νομάρχη Ηρακλείου.

Ακόμα θα ήθελα να προσθέσω ότι, η παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα που εκμισθώνει την παραλία της Ψαρομούρας είναι υποχρεωμένη με βάση το νόμο, να σέβεται και να τηρεί τα οριζόμενα από το νόμο αυτό, (αποστάσεις ξαπλώστρων μεταξύ τους, καθαριότητα, μάζεμα των ομπρελών και των ξαπλώστρων κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθαριότητα ακτής, κλπ), ενώ έχουν γίνει έλεγχος και συστάσεις στον συγκεκριμένο επιχειρηματία για την πιστή τήρηση των παραπάνω. Παρακαλούμε, αν υπάρχουν στοιχεία να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες καταγγελίας έτσι ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι η εκμίσθωση της παραλίας είναι απόλυτα σύννομη και το τίμημα που είναι 8.243 ευρώ την σεζόν επίσης καθορίζεται από το νόμο και είναι συνάρτηση της κατηγορίας του ξενοδοχείου που εκμισθώνει, της τιμής χρέωσης του δίκλινου δωματίου του ξενοδοχείου κλπ.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ο έλεγχος της αλλοίωσης των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών των ακτών ανήκει στο Λιμενικό Σώμα και παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, διότι ο Δήμος δεν διαθέτει σχετικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Επίσης σας γνωρίζω ότι, ο Δήμος Γαζίου  αγόρασε οικόπεδο 14 στρεμμάτων σε μικρή απόσταση (200 μέτρων περίπου) το οποίο λειτουργεί ως ελεύθερος χώρος στάθμευσης για τους δημότες και τους επισκέπτες της Αγίας Πελαγίας. Δυστυχώς δεν είναι δυνατή η αγορά οικοπέδων από το Δήμο σε κάθε παραλία, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης. Την λύση στο πρόβλημα θα δώσει η επικείμενη πολεοδόμηση της περιοχής, η οποία είναι σε εξέλιξη και από την εφαρμογή της οποίας θα προκύψουν οι απαιτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι.

Θα ήθελα τέλος, να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι ως Δημοτική Αρχή έχουμε ένα όραμα για την τουριστική ανάπτυξη και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους δημότες που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, ως συγκριτικό πλεονέκτημα του τοπικού τουριστικού δυναμικού.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Μαρκογιαννάκης Γεώργιος

Διαβάστε τη σχετική επιστολή της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου (16/6/2005)

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 434 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154907
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.