ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 21 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γκαράζ χωρίς να θυσιαστεί το πάρκο Γεωργιάδη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόλη - Πράσινο της πόλης
Πενταµελής Επιτροπή , Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2005

Πενταµελής Επιτροπή Δασολόγων ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρ. Κρήτης
Προς
1. Δ/σα Επιτροπή ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρ. Κρήτης
2. Δήµο Ηρακλείου, κ. Παρασύρη, Γραφείο Δηµάρχου, Γραφείο Πρασίνου

Απόφαση

Έπειτα από σειρά δηµοσιευµάτων στον τοπικό Τύπο και µε αφορµή την πρωτοφανή ευαισθητοποίηση Οµάδας πολιτών του Ηρακλείου για το Πάρκο Γεωργιάδη, η Πενταµελής Επιτροπή του κλάδου των Δασολόγων, µετά από συνεδρίαση της, έκρινε απαραίτητη την παρέµβαση προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε παρ. Κρήτης καθώς και τη Δηµοτική Αρχή της πόλης του Ηρακλείου.

Κατ’ αρχήν, σε ότι αφορά παρεµβάσεις σε χώρους πρασίνου και γενικότερα άλση και πάρκα εντός και εκτός πόλεων, αρµόδια αρχή σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία (Ν 3208 άρθρο 1. παρ. 4, ΦΕΚ 303/2003.) είναι η Δασική Υπηρεσία. Οι οποιεσδήποτε παρεµβάσεις πρέπει να γίνονται έπειτα από την εκπόνηση σχετικών µελετών, οι οποίες ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρµόδια Διεύθυνση Δασών της περιοχής. Επίσης, τα σχετικά έργα υλοποιούνται υπό την εποπτεία της Δασικής Υπηρεσίας. (Επισυνάπτουµε το σχετικό κοµµάτι του Νόµου)

Το πάρκο Γεωργιάδη διαθέτει ιδιαίτερη πολιτισµική αξία και χαρακτηρίζεται ως µοναδικός Ιστορικός Κήπος στο κέντρο της πόλης µας. Είναι δυστυχώς ο µοναδικός πυρήνας πρασίνου που έχει επιβιώσει µέσα στο αστικό περιβάλλον του Ηρακλείου.

Με τη δηµιουργία του υπόγειου χώρου στάθµευσης και τις ανάλογες εκσκαφές θα καταστραφεί µέρος του πάρκου και στη συνέχεια προβλέπεται να αποκατασταθεί (σύµφωνα µε την γνωστή ελληνική πρακτική, κανείς δεν ξέρει πότε και πως) µετά την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου.

Υποστηρίζουµε ότι, οι εργασίες κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθµευσης οχηµάτων πρέπει να εκτελεστούν χωρίς να θυσιαστεί µέρος του ιστορικού πάρκου, αφού ο χώρος αυτός δεν δηµιουργείται στον ζωτικό χώρο του πάρκου. Η µείωση της επιφάνειας του χώρου πρασίνου, προσωρινή ή µόνιµη, θα επιφέρει αναπόφευκτα την µαζική αποψίλωση διαφόρων δέντρων µεγάλης ηλικίας, που σήµερα ευδοκιµούν µέσα στον χώρο του πάρκου.

Άλλωστε η ίδια η κατασκευή του συγκεκριµένου χώρου στάθµευσης δέχεται πολλές δυσµενείς κριτικές, βρίσκοντας πολλούς πολίτες αντίθετους στην απόφαση δηµιουργίας τέτοιου χώρου εντός των στενών ορίων του αστικού κέντρου. Η συνολική κατασκευή των αστικών χώρων στάθµευσης οχηµάτων πρέπει να προβλέπεται από ολοκληρωµένες συγκοινωνιακές µελέτες, καθώς τέτοιου είδους παρεµβάσεις έχουν µόνιµο χαρακτήρα και πολύ υψηλό κόστος και, πρέπει να γίνονται µε πολύ προσοχή ειδικά όταν αφορούν ιστορικά κέντρα πόλεων.

Γενικότερα όσον αφορά το ποσοστό πρασίνου στο Δήµο Ηρακλείου, αυτό είναι εξαιρετικά χαµηλό σε µια πόλη όπου κυριαρχούν η πυκνή δόµηση και τα σκληρά υλικά ενώ απουσιάζουν οι κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι. Πιστεύουµε ότι, ο Δήµος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να προωθήσει ένα Master Plan (Σχέδιο Οργάνωσης και Διαχείρισης) για τον συνολικό σχεδιασµό των δηµόσιων υπαίθριων χώρων, πραγµατοποιώντας ένα αστικό δίκτυο χώρων πρασίνου και αυξάνοντας τα ποσοστά τους σε όλη την δηµοτική επικράτεια.

Το πάρκο του Γεωργιάδη δεν πρέπει πλέον να αντιµετωπίζεται ως ένας µεµονωµένος υπαίθριος χώρος για τυχαίες δραστηριότητες. Είναι ένας ζωντανός οργανισµός, ένα οικοσύστηµα, που αναπτύσσεται κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του βεβαρηµένου αστικού περιβάλλοντος µιας µεγάλης πόλης. Ως Πάρκο κυριαρχούν τα µεγάλα δένδρα, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο διάφορα είδη µικρών ζώων, κυρίως πουλιών.

Ο χώρος του πάρκου πρέπει µε κάθε θυσία και κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί. Η αξιοποίηση του σαν χώρο πρασίνου και η ανάδειξη του µπορεί να υλοποιηθεί µόνο µέσα από την αύξηση του ζωτικού του χώρου και την ενοποίηση του µε άλλους υπαίθριους χώρους πρασίνου, αναψυχής και ιστορικής – πολιτισµικής αρχαιολογικής αξίας (Ενετικά τείχη, Όαση, Ζωολογικό κήπο, Μαρτινέγκο, στάδιο Ελευθερίας, παραλιακό µέτωπο κλπ.).

Οποιαδήποτε παρέµβαση προβλέπεται να πραγµατοποιηθεί χωρίς υπεύθυνο σχεδιασµό και κάτω από το πρίσµα µιας κοντόφθαλµης πολιτικής πρακτικής, µας βρίσκει καθολικά αντίθετους.

Εκτός από τα ζητήµατα των αστικών υπαίθριων χώρων, ο Δήµος Ηρακλείου πρέπει να δηµιουργήσει µε τους όµορους Δήµους επαρκείς χώρους περιαστικού πρασίνου καθώς το Ηράκλειο, αν και ένας από τους µεγαλύτερους δήµους στην Ελλάδα, ουσιαστικά δεν διαθέτει περιαστικό πράσινο µε όλα τα αρνητικά επακόλουθα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Είµαστε στη διάθεση του Δήµου Ηρακλείου να συνδράµουµε συµβουλευτικά σε κάθε στάδιο του σχεδιασµού και της υλοποίησης των έργων που θα βελτιώσουν, αναδείξουν και αυξήσουν τους δηµόσιους υπαίθριους χώρους πρασίνου της πόλης µας.

Ηράκλειο 25 Ιουλίου 2005

Η Πενταµελής Επιτροπή κλάδου Δασολόγων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./παρ. Κρήτης
Ιωάννης Αρνέλλος
Παντελής Αρβανίτης
Μανώλης Χωριτάκης
Ιωάννης Λασιθιωτάκης
Θεοχάρης Κεφαλογιάνης

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 343 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39668523
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.