ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 21 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΙΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόλη - Πράσινο της πόλης
Φώτης Ποντικάκης , Τρίτη, 02 Αύγουστος 2005

Περνάει σχεδόν απαρατήρητη από τα ΜΜΕ (με την τιμητική εξαίρεση του σχολίου του Α.Κ. στα «Χανιώτικα νέα» του Σαββάτου) η σφαγή των δέντρων στο παρκάκι κάτω από τη «Ρέμβη», στην είσοδο του Δημοτικού πάρκινγκ απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο.

Δυστυχώς, τα δέντρα δεν έχουν φωνή να διαμαρτυρηθούν, να φωνάξουν. Κι εκείνες ακόμη οι Αμαδρυάδες, οι νύμφες που προστάτευαν τα δέντρα σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία μοιάζουν να τα έχουν εγκαταλείψει προ πολλού στην πόλη τούτη, τα Χανιά που παραδίδονται καθημερινά στο τσιμέντο και το νέφος από τους «φωτισμένους» άρχοντές τους.

Ίσως να φταίει που το μύθο για τις Αμαδρυάδες τον διδάσκουμε στα παιδιά της Τετάρτης του Δημοτικού κι όχι στους μεγάλους, εκείνους που αποφασίζουν να κάνουν τα πάρκα πάρκινγκ. Λίγα γράμματα μόνο η διαφορά των δυο λέξεων, κι η τελευταία «εξυπηρετεί» τα ΙΧ μας και είναι και μοντέρνα, ξενομπάτης που τον λατρεύουν όμως όσοι παρασταίνουν τους «σύγχρονους».

Λίγα γράμματα κι η απόσταση που χωρίζει τις δυο λέξεις είναι όσο έξι μήνες ζωής: «Έξι μήνες ζωής χάνουμε από τη μόλυνση του περιβάλλοντος». Σύμφωνα με Έκθεση της Κομισιόν λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών 270.000 Ευρωπαίοι θα πεθάνουν πρόωρα και 500.000 θα νοσηλευτούν σοβαρά, τα επόμενα χρόνια (Βλ. «Χανιώτικα νέα», 1-8-2005, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 31-7-2005).

Κι ενώ τα διαβάζουμε και τα γράφουν στις επίσημες εκθέσεις όλα αυτά, οι μπουλντόζες των αρχόντων της πόλης συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους, της καταστροφής των δέντρων στη «Ρέμβη» και ποιος ξέρει πού, αύριο.

Μετατρέποντας την πόλη σε κόλαση, για να πιάσει ίσως η κατάρα των Αμαδρυάδων. Στο κείμενο στο βιβλίο της Τετάρτης του Δημοτικού, ο ξυλοκόπος δεν ακούει τα παρακάλια της Αμαδρυάδας και δολοφονεί το δέντρο, «κι η Νύμφη τον καταράστηκε να βασανίζεται σ’ όλη του τη ζωή…».

Όπως θα βασανιζόμαστε κι εμείς σ’ όλη μας τη ζωή, ιδίως το καλοκαίρι, με τον καύσωνα, ψάχνοντας λίγη σκιά να σταθούμε ν’ ανασάνουμε, όπως βασανίζονται τα γεροντάκια στην Αγορά που τους «κλάδεψαν» τα δέντρα που κάτω απ’ τη σκιά τους μαζευόντουσαν και συζητούσαν κάθε πρωινό… Και δημιούργησαν έτσι μια έρημο στο κέντρο της πόλης και συνεχίζουν το θαυματουργό έργο τους μετατρέποντας όλη την πόλη σε έρημο.

Άλλωστε, σ’ αυτή τη λογική δεν είναι κι η συνέχιση της αποψίλωσης του Άγιου Ματθαίου κι η εγκατάλειψη των Αγίων Αποστόλων, των μοναδικών πνευμόνων πρασίνου της πόλης, και τα σχέδια των αρχόντων για ξεπούλημα όλης ή μέρους της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων και για οικοδόμηση εκεί συνεδριακού κέντρου και ξενοδοχείου;

Φτάσαμε βλέπετε σε μια εποχή που το τσιμέντο είναι το πρότυπο, το οικονομικό κέρδος των λίγων ο Θεός και το οξυγόνο, τα δέντρα θυσιάζονται για να μείνουμε στο τέλος όλοι χωρίς ανάσα. Εξέλιπε βλέπετε εκείνος ο Πασάς που έφτιαξε τον Κήπο, το μοναδικό ουσιαστικά πάρκο της πόλης, έφυγαν ο Μασούρης, ο Βαβουλές, ο Ναξάκης κι οι άλλοι ονειροπόλοι που δεντροφύτευαν τους Αγίους Αποστόλους για να φτιάξουν τις Παιδικές Εξοχές απ’ τις οποίες πέρασαν χιλιάδες παιδιά. «Για τα παιδιά όλα γίνηκαν και στα παιδιά ανήκουν» έγραφε στο ημερολόγιό του ο Μάνος Μασούρης για τους Αγίους Αποστόλους το 1938, μόλις ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία των κατασκηνώσεων. Και μετά ήρθαν οι κληρονόμοι για να πουλήσουν…

Τα γράφουμε όλα αυτά, γιατί την καταστροφή των δέντρων στη «Ρέμβη» και τα σχέδια για ξεπούλημα και τσιμεντοποίηση των Αγίων Αποστόλων τα συνδέει μια κοινή λογική. Εξάλλου, στο χώρο δίπλα από τα πετσοκομμένα δέντρα υπήρχε παιδικός σταθμός που σταμάτησε να λειτουργεί γιατί είχε κριθεί ότι έχει πρόβλημα στατιιότητας. Όταν ως Σύλλογος Δασκάλων ζητήσαμε επισήμως να γίνει εκεί νηπιαγωγείο (δηλ. ισόγειο κτίριο 2-3 αιθουσών σε αντικατάσταση του παλιού, χωρίς να κοπεί κανένα δέντρο), οι εκπρόσωποι του Δήμου μας απάντησαν ότι είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, οπότε δεν επιμείναμε. Τώρα, κόβουν και τα δέντρα, εξαφάνισαν την μικρή παιδική χαρά και ΙΧ αρχίζουν να παρκάρουν μέσα!

Προφανώς στην πόλη ο πραγματικός άρχοντας, εκείνος που πράγματι άρχει, είναι το ΙΧ και το τσιμέντο. Όμως, τον πλανήτη τούτο δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, Και χρωστάμε σ’ αυτά τα παιδιά, πρέπει να τους αφήσουμε δέντρα κι οξυγόνο για να μπορούν ν΄ αναπνέουν, πάρκα και παιδικές χαρές να παίζουν και σχολεία να μαθαίνουν γράμματα.

Φώτης Ποντικάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 241 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39669305
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.