ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 09 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η εκτροπή του Αχελώου μετά την απόφαση του ΣτΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
Από την Ελευθεροτυπία , Σάββατο, 16 Ιούλιος 2005

Η εκτροπή του Αχελώου μετά την απόφαση του ΣτΕ

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΔΩΡΟΒΙΝΗ *

Στο τέλος του 1994, από τις στήλες της «Ε» (φύλλο της 3-11-94, σελ. 34) και αφού είχε προηγηθεί άλλο άρθρο μας για το θέμα, είχαμε αναλύσει διεξοδικά τις αποφάσεις 2759-2761/1994 του Ε' Τμήματος του ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου. Οι αποφάσεις εκείνες -όπως η ίδια η ζωή, εντός και εκτός δικαστηρίου, έδειξε από τότε- υπήρξαν από τις θεμελιακές διεθνώς του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου μας, όπως έδειξαν και σχόλια σε διάφορα ξένα νομικά περιοδικά, ενώ η μετάφρασή τους στα αγγλικά αποτέλεσε αντικείμενο γόνιμου προβληματισμού από την Ιαπωνία μέχρι χώρες της Νότιας Αμερικής.

Το άρθρο μου εκείνο βλέπω ότι δυστυχώς (για όσα αρνητικά επισήμαινε) ή ευτυχώς (για τα θετικά που αναγνώριζε) παραμένει επίκαιρο, όπως διαπίστωσα ξαναδιαβάζοντάς το, πριν συντάξω το παρόν. Το θέμα του Αχελώου απασχόλησε έκτοτε άλλες τρεις φορές το ΣτΕ, που εξέδωσε το 1995 άλλη βασική απόφασή του, ειδικά για την περιβαλλοντική πληροφόρηση στο θέμα των ποσοτήτων υδάτων του ποταμού (την 3943/95, που και αυτή αποτέλεσε σταθμό, διεθνώς, όπως διαπιστώσαμε σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις όπου ο γράφων έχει λάβει μέρος). Το 2000 το ΣτΕ επανήλθε στο θέμα, επί αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν καταθέσει κατά της εκτροπής περιβαλλοντικές οργανώσεις, μια πανστρατιά φορέων της Αιτωλοακαρνανίας (ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις) και σύλλογοι κατοίκων του κατακλυζόμενου χωριού της Μεσοχώρας. Αιτωλοακαρνάνες και Μεσοχωρίτες, μαζί με τους κατοίκους του Μυρόφυλλου, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι εξίσου μαχητικοί και κατά των ντόπιων «αξιοποιητών» της άγριας ανάπτυξης και της διάλυσης της οικολογικής ισορροπίας στις περιοχές τους. Εκδόθηκε και τότε μια σειρά αποφάσεων, αυτή τη φορά της Ολομέλειας του ΣτΕ, με βασική την 3478/2000 και με κύριο άξονα τη διαφύλαξη του ιστορικού μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου, κέντρου ανέκαθεν αντίστασης της «μέσα Ελλάδας» και του Ελληνισμού, όπου επί Κατοχής κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ όλων των αντιστασιακών οργανώσεων, που υπογράφτηκε κάτω από το γεφύρι της Πλάκας.

Οι ίδιοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ το 1996, προσέφυγαν και τον Ιούνιο του 2003 κατά της νέας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα έργα εκτροπής του Αχελώου, που εξ αρχής περιλαμβάνουν το φράγμα της Μεσοχώρας, το φράγμα στη Συκιά, συναφείς σήραγγες και έργα, ενώ, και παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις διαχρονικών πολιτικών υπευθύνων του υπουργείου Δημοσίων Εργων (και κατ' επίφαση περιβάλλοντος), για δήθεν τώρα... «μικρή εκτροπή», έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις ενδιαφέροντος για άλλα φράγματα στην Πύλη και στο Μουζάκι, ενώ τα χαρακτηριστικά των έργων της «μικρής εκτροπής» (διατομές σηράγγων κ.ά.) είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της αρχικής εκτροπής.

Το φαραωνικό έργο της εκτροπής

Οπως ειδικά έντυπα και αναλύσεις τόσο περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και της Μεσοχώρας έχουν δείξει, επικαιροποιημένα μέχρι σήμερα, αλλά όπως και η ειδική μελέτη της ENVIPLAN (γραφείο Γ. Τσεκούρα και συνεργατών) κατέδειξε και πρόσφατα, η όλη σύλληψη για την εκτροπή του Αχελώου στηρίζεται σε λάθος παραδοχές, σε σημαντικά κενά αναλύσεων και σε εντελώς αναχρονιστικές, πλέον, αναλύσεις και παραδοχές για την «ανάπτυξη» μάλιστα του Θεσσαλικού κάμπου. Η προώθησή του προσωπικά από τους Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη (περιέργως σε πλήρη σύμπνοια στην περίπτωση αυτή) είναι, πλέον, φανερό ότι στηρίχθηκε σε λαϊκιστικούς υπολογισμούς πελατειακού τύπου και με πλήρη άγνοια των διεθνών εξελίξεων σε συναφή θέματα.

Ποια θέματα; Πρώτα απ' όλα της στρεβλής επιδότησης, μάλιστα από την Ευρ. Ενωση, καλλιεργειών που οδεύουν τάχιστα, ειδικά στην Ελλάδα, προς μείωση μέχρι κατάργηση, όπως του βαμβακιού (υδροβόρου και ποιότητας χειρότερης από αυτή της παραγωγής άλλων χωρών), ενώ η γενικότερη πολιτική για ενίσχυση χωρών του Τρίτου Κόσμου ενισχύει ακόμα περισσότερο την πολιτική αλλαγής της καλλιέργειας προϊόντων όπως το βαμβάκι. Τα δεδομένα αυτά είναι παντελώς απόντα από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της εκτροπής του Αχελώου και από τις σχετικές μελέτες που παραγγέλθηκαν.

Επειτα, της διεθνούς και εγκυρότατης αμφισβήτησης γύρω από την κατασκευή «μεγάλων έργων» και ιδιαίτερα φραγμάτων. Πρόσφατα οι νέες αυτές αντιλήψεις καταγράφηκαν σαφώς στο πόρισμα ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τα φράγματα, ενώ προκάλεσαν ριζικές αναθεωρήσεις σχετικών σχεδιασμών, όπως στην Ισπανία για το μεγάλο φράγμα που είχε σχεδιαστεί στον ποταμό Εμπρο (αντί γι' αυτό η νέα κυβέρνηση Θαπατέρο προωθεί τη δημιουργία 25 σταθμών αφαλάτωσης θαλασσίου ύδατος), οι Αγγλοι προωθούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από την κίνηση των κυμάτων, ενώ και η κινεζική κυβέρνηση ματαίωσε την κατασκευή δεύτερου γιγάντιου φράγματος, που η κατασκευή του είχε σχεδιαστεί να ακολουθήσει εκείνο επί του Γιανγκτσέ. Σε μας κανένας φορέας και ιδίως η καθ' ύλην αρμόδιος ΔΕΗ δεν έχει καν προωθήσει προγράμματα ανάπτυξης άλλων μορφών ενέργειας και ανάλογων εφαρμογών, με πρώτη και κύρια την ηλιακή (στην Ελλάδα μείναμε στους ηλιακούς θερμοσίφωνες...), εξ ου και η φραγματομανία ορισμένων, δείκτης και αυτή της σύνολης καθυστέρησης της χώρας μας στο ενεργειακό και το περιβαλλοντικό πεδίο. Αλλά και η άρνηση θαρραλέων αναθεωρήσεων λανθασμένων επιλογών, όπως για το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο δεν εύχομαι να εγκαινιάσει ο κ. Παλαιοκρασσάς, ώστε να μην εισπράξει το τι θα συμβεί μετά...

Τρίτο θέμα, εκείνο της διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας, υδάτων που με πρώτο το κράτος και τις λάθος επιλογές του, τις οποίες ακολουθούν και πολλοί πολίτες, σπαταλώνται κατά τρόπο εντελώς ξεπερασμένο πια, αν και ήδη από το 1987 έχει δημοσιευθεί νόμος (ο 1739, που εξακολουθεί να ισχύει), ο οποίος συνιστά ένα από τα ευτυχέστερα (και σπάνια...) νομοθετικά κείμενα της χώρας μας. Στο μεταξύ, και μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ, το 2000, δημοσιεύθηκε η Οδηγία 2000/60/Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δομικά επιχειρεί την πλήρη αναδιάρθρωση των πολιτικών για τα νερά και χαράζει νέες κατευθύνσεις με στόχο την εξοικονόμησή τους. Ακριβώς με τις νέες αυτές πραγματικότητες συνδέονται πρωτοποριακά οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ και αυτές έλαβε υπόψη της και αφομοίωσε δημιουργικά η εισήγηση προς την Ολομέλεια του δικαστηρίου της συμβούλου κ. Αικ. Σακελλαροπούλου.

Οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ επί των αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί το 2003, οι με αρ. 1688 (βασική) - 1691. Με τις αποφάσεις αυτές ακυρώνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή της σειράς έργων που προαναφέραμε, για την εκτροπή των υδάτων του Αχελώου, αλλά και επιμέρους έργα γύρω από το φράγμα της Μεσοχώρας (γι' αυτά και κατά την ελλαδική «μόδα» είχαν ληφθεί αποφάσεις και είχαν εκταμιευθεί κονδύλια πριν καν καταρτιστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων· σημειώνουμε εδώ το κατ' εξακολούθηση συνεχιζόμενο σκάνδαλο να «μοστράρονται» στην Ελλάδα μελέτες για διάφορα έργα που έχουν προαποφασιστεί, ενώ η σχετική νομοθεσία είναι απλώς ανεπαρκής μέχρι κωμωδίας).

Το βασικότερο σκεπτικό του δικαστηρίου αφορά ακριβώς τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας και, στην προκειμένη περίπτωση, εκείνου μιας τεράστιας σε έκταση περιοχής, που αρχίζει από την Ηπειρο και φτάνει μέχρι τη Δυτική Στερεά. Μεταξύ των πολλών απαράδεκτων που χαρακτηρίζουν την έλλειψη συνολικής εξέτασης του υδάτινου δυναμικού, διαχρονικά και κατά περιοχές, είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογιστεί αξιόπιστα η ποσότητα των υδάτων που «κατεβάζει» ο Αχελώος, ότι στη Θεσσαλία έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες γεωτρήσεις, οι περισσότερες αυθαίρετα και, πάντως, δίχως συνολικό σχεδιασμό, ότι το νερό αντλείται ως δωρεάν αγαθό και σε πλήρη επάρκεια και ότι δεν έχει υπάρξει καν μέχρι σήμερα συνολική (και αξιόπιστη, βέβαια) μελέτη αρδευτικών δικτύων για τη Θεσσαλία και τους όμορους νομούς.

Πέρα όμως από αυτά, παραμένει το θέμα της γενικής καταστροφής σημαντικών μνημείων σε όλη την περιοχή της εκτροπής, ενώ σε μεγάλο αριθμό θέσεων μόλις τώρα αρχίζουν, για πρώτη φορά, αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Ειδικά για το μοναστηριακό συγκρότημα του Μυροφύλλου, το ΚΑΣ του ΥΠΠΟ υποτροπίασε ανενδοίαστα για δεύτερη φορά και χωρίς να έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά και ούτε να έχει συνταχθεί πλήρης ειδική μελέτη: γνωμοδότησε αυτή τη φορά να εγερθεί γύρω από αυτά ένα γιγάντιο χωμάτινο φράγμα ύψους 549 μέτρων, άγνωστης αντοχής, που θα το εγκλωβίσει ολοκληρωτικά. Τέτοια σουρεαλιστική «λύση» ενέκρινε το ΚΑΣ και προσυπέγραψε ατυχώς ο υπουργός Πολιτισμού.

Το σημερινό πολιτικό θέμα

Νέοι πολιτικοί ήρθαν επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων, υποτίθεται με ανοιχτά πνεύματα και δίχως το βάρος πελατειακών δεσμεύσεων. Είναι καιρός να ξαναδούν το όλο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, για την οποία έγκυρη δημοσκόπηση που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία κατέδειξε, σε πανελλαδικό επίπεδο, τη συντριπτική εναντίωση της κοινής γνώμης, ενώ στη δημαγωγικά παρουσιαζόμενη εκτροπομανή Θεσσαλία οι γνώμες είναι ακριβώς μοιρασμένες πια (39% υπέρ και 39% κατά), με τις νέες ηλικίες να εκφράζονται κατηγορηματικά κατά της εκτροπής. Ο ορθολογισμός συνηγορεί για την άμεση ματαίωση των φαραωνικών σχεδίων, που ήδη έχουν μακελέψει αρκούντως πολλά και σημαντικά τοπία και ιστορικά γεφύρια.

Παρ' όλα αυτά έχουμε την περίεργη, τουλάχιστον, αντίδραση του συμπαθέστατου, κατά τα άλλα, υπουργού Δημοσίων Εργων, ο οποίος ήδη από πέρσι τον Ιούνιο, όταν έγινε γνωστή η εισήγηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όχι μόνο σαν μοναχικός καβαλάρης εξετράπη σε ανοίκειες επιθέσεις κατά του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, όχι μόνο δήλωνε URBI ΕΤ ORBI ότι θα κατεβεί σε διαδηλώσεις για την εκτροπή, αλλά και το ακόμα σοβαρότερο, αντί να περιμένει την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ξέροντας δε από διαρροές που δημοσιεύονταν αφειδώς στον Τύπο ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου 2004 ποια ήταν η απόφασή του, έσπευσε να δημοπρατήσει το φράγμα της Συκιάς, δημοσιεύοντας την πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος στο τέλος Νοεμβρίου και εκταμιεύοντας άγνωστο αν και με την έγκριση των οικονομικών οργάνων της κυβέρνησης, το γιγαντιαίο ποσό των 170 εκατομμυρίων ευρώ (μετά την πανδαισία των «ολυμπιακών έργων», το φράγμα της Συκιάς...). Η δημοπρασία έκλεισε στο τέλος Μαρτίου του 2005 και το έργο κατακυρώθηκε στη «Μηχανική», όπως και επί προηγούμενης κυβέρνησης τα έργα της Μεσοχώρας, αντί περίπου 115 εκατομμύριων ευρώ, παραμονές των νέων συγκρούσεων οικονομικού χαρακτήρα, που απλώνονται σε όλη τη χώρα. Πώς να χαρακτηριστεί αυτή η σπουδή του υπουργού; Πώς να χαρακτηριστεί η σιωπή των κυβερνητικών οικονομικών οργάνων και αρμοδίων;

Θεωρούμε ότι η υπόθεση που δημιουργήθηκε συνιστά μέγα πολιτικό και οικονομικό θέμα. Θα αναληφθούν οι δέουσες ευθύνες;

* Δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, ειδικευμένος σε θέματα Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο «μακροβιότερος» δικηγόρος στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, από το 1991.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/07/2005
Copyright © 2004 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 168 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 40055347
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.