ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 16 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Από το «Περιβόλι» της Οικολογίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενημέρωση
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τρίτη, 12 Ιούλιος 2005

Οι περιβαλλοντικοί μας δείκτες
Δεκατέσσερις (14) δείκτες για την περιβαλλοντική προστασία πρόκειται να οριστούν από την Ε.Ε. με σκοπό την ακριβή περιγραφή της κατάστασης του περιβάλλοντος στα κράτη – μέλη. Η πρώτη γεύση των στοιχείων που θα κατατεθούν είναι απογοητευτική για τη θέση της Ελλάδας: πρώτη στην αύξηση εκπομπών CO2, τρίτη στην αύξηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης (15%), πρώτη στην αύξηση εκπομπής όξινων ουσιών και τελευταία θέση στην εφαρμογή της οργανικής γεωργίας (0,41%).
Από την εφημερίδα ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

Οι 9 στους 10 βιότοπους δεινοπαθούν
Το WWF Ελλάς και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων έδωσαν το στίγμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων για τη χώρα μας: το 90% των υγροτόπων μας είναι σε οικτρή κατάσταση: μόνο στο Δέλτα του Έβρου σε μία ημέρα καταγράφηκαν 1000 αυτοκίνητα λαθροκυνηγών. Σε 300 λαθροθήρες ενοικιάζονται ισάριθμα αυθαίρετα μπαγκαλόους!
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχει γίνει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος γεμάτος… αυθαίρετα. Η λίμνη Κορώνεια ήρθε στο προσκήνιο προσφάτως λόγω του μαζικού θανάτου χιλιάδων υδρόβιων πουλιών. Πρόπερσι η λίμνη Λαγκαδά, όπως είναι το άλλο της όνομα, έσβησε από τον χάρτη εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των νερών της...
Ο μόνος σχετικά υγιής υγρότοπος παραμένει η περιοχή των Πρεσπών. Κρατιέται ζωντανός λόγω των προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, του WWF και άλλων οργανώσεων.
Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση, WWF Ελλάς

Δολοφονίες οικολόγων
Δύο γιοι ενός αγρότη ακτιβιστή, ο οποίος μαχόταν εναντίον της υλοτομίας στο Μεξικό, σκοτώθηκαν σε ενέδρα εναντίον του, ανακοίνωσε η οργάνωση Greenpeace. Οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον του Αλμπερτάνιο Πενιαλόσα και των τεσσάρων γιων του, καθώς επέστρεφαν στην κατοικία τους στο νότιο διαμέρισμα Γκερέρο. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς επιθέσεων εναντίον περιβαλλοντικής οργάνωσης του Γκερέρο, η οποία διαμαρτύρεται για την πρακτική τοπικών πολιτικών αρχόντων να διευκολύνουν την παράνομη υλοτομία. Ο Πενιαλόσα ανήκει στην ίδια οργάνωση με τους Ροδόλφο Μοντίελ και Τεόντορο Καμπρέρα, οι οποίοι συνελήφθησαν διότι εμπόδισαν εταιρίες να προχωρήσουν σε υλοτομία και καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης βάσει κατηγοριών που θεωρήθηκαν υπερδιογκωμένες. Δεχόμενος έντονες διεθνείς πιέσεις, ο Πρόεδρος Φοξ είχε τότε (2001) αποφασίσει να τους ελευθερώσει. (21/5)

Και παλι τα προιόντα Φρανκεστάιν
Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων Μονσάντο, σύμφωνα με την οποία τα ποντίκια που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι παρουσίασαν επιπλοκές στα εσωτερικά τους όργανα, τα νεφρά τους συρρικνώθηκαν και το αίμα τους άλλαξε σύσταση! Η έκθεση της Μονσάντο διέρρευσε - γράφει η Ιντιπέντεντ - σε μια καθοριστική στιγμή καθώς οι χώρες της ΕΕ «ετοιμάζονται να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού». Eάν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας, το πιθανότερο είναι ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θα βρισκόταν σε λίγους μήνες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. (22/5)

Ενέργεια από τη θάλασσα
Η πρώτη εμπορικής κλίμακας εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από τα κύματα του ωκεανού πρόκειται να εγκατασταθεί 5 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές τις Πορτογαλίας. Πρόκειται για μια βρετανοπορτογαλική συνεργασία εταιρειών που θα εγκαταστήσουν αρχικά τρεις μετατροπείς ενέργειας Pelamis P-750, ισχύος 2.25MW, που είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 1.500 νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια. Εάν το σύστημα λειτουργήσει ικανοποιητικά οι εταιρείες, που θα κατασκευάζουν τις γεννήτριες στην Πορτογαλία, πρόκειται να εγκαταστήσουν την 30πλάσια ισχύ από αυτή μέχρι το 2006. (24/5). Κάποιοι πρέπει να πάνε για φροντιστήρια στην Πορτογαλία. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε ...θάλασσα στον τομέα της ενέργειας!
Από την Οικολογική Επιθεώρηση.

Σφάζουν (τα πεύκα) με το βαμβάκι!  
Είμαστε το μόνο κράτος που για να αυξήσει την παραγωγή μελιού διέθεσε 735 εκατ. δραχμές για να εμβολιάσει 154 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους με ένα φυτοφάγο έντομο, τη μαρσαλίνα, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί επιστημονική μελέτη, που να εξασφαλίζει την ελεγχόμενη εξάπλωση του εντόμου! Σήμερα χιλιάδες πεύκα σε όλη την Ελλάδα έχουν προσβληθεί - λόγω του εμβολιασμού - από την ασθένεια βαμβακίαση και βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική πτώση.
της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Φυσικό αέριο: Πάει παντού πλην Κοζάνης
«Επέκταση του φυσικού αερίου σε τέσσερις νομούς σχεδιάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ: προς Τρίκαλα, Καρδίτσα και Αλιβέρι Ευβοίας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και πιθανόν προς τη Βοιωτία, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος»
Κι εμείς στο νομό Κοζάνης, που έχουμε έτοιμους βιομηχανικούς καταναλωτές (μόνο η αντικατάσταση του πετρελαίου έναυσης των μονάδων της ΔΕΗ με αέριο θα απέφερε όφελος 1 δις δρχ το χρόνο για την επιχείρηση), κοιμόμαστε 20 χρόνια τον ύπνο του δικαίου και λιβανίζουμε μέρα-νύχτα το λιγνίτη
Από αποδελτίωση ΤΕΕ ΔΜ

Καλό!
Τον περασμένο μήνα διεξήχθη μια παγκόσμια έρευνα από τον ΟΗΕ. Το μόνο ερώτημα ήταν: Παρακαλούμε δώστε την έντιμη γνώμη σας για λύσεις στην έλλειψη τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο.
Η έρευνα είχε τεράστια αποτυχία γιατί:
Στην Ανατολική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει «έντιμο». Στην Αφρική τι σημαίνει «τρόφιμα». Στη Δυτική Ευρώπη τι σημαίνει «έλλειψη». Στην Ασία τι σημαίνει «γνώμη». Στη Μέση Ανατολή τι σημαίνει «λύση». Στη Νότια Αμερική τι σημαίνει «παρακαλώ», ενώ στις ΗΠΑ τι σημαίνει «υπόλοιπος κόσμος».
Aπο ΑΓΡΟνέα (5/7/2005)

Κοζάνη 11-7- 2005
Επιμέλεια
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 165 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48545051
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.