ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ηράκλειο: Ανάπλαση με ξερίζωμα δέντρων 70 ετών; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Πόλη του Ηρακλείου
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2005

Είναι γνωστό ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη που ασφυκτιά από το αφόρητο μποτιλιάρισμα και την έλλειψη ελεύθερων χώρων. Σε μια προσπάθεια από το Δήμο Ηρακλείου να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα με μονοδρομήσεις, αποφασίστηκε να γίνουν έργα ανάπλασης σε αρκετούς από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας όπως στην Λεωφόρο Ακαδημίας, στην Λεωφόρο Ιωνίας, στην οδό Χρυσοστόμου στην μικρή  Κνωσού κλπ.  Τα έργα αυτά ήρθαν με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών αφού είναι γνωστό ότι η εφαρμογή του σχεδίου πόλης που σταδιακά γίνεται από τη δεκαετία του ’60 έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τους παραπάνω δρόμους αλλά όχι και την τελική διατομή τους, που προσδιορίζεται μέσω άλλων μελετών. Θεωρούμε ότι τα έργα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη εφόσον συμβάλουν στην οργάνωση της κυκλοφορίας και στη δημιουργία πεζοδρομίων για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα!

Ο Δήμος Ηρακλείου εκτελεί αυτή τη στιγμή  στην οδό Χρυσοστόμου έργα, στα οποία περιλαμβάνεται η «υπογειοποίηση» των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και η υλοποίηση της διατομής του δρόμου και των πεζοδρομίων. Το έργο εκτελείται εδώ και καιρό αλλά προχτές το πρωί διαπιστώθηκε από τους κάτοικους της Χρυσοστόμου ότι ο εργολάβος σε συνεργασία με την επιβλέπουσα Υπηρεσία του Δήμου είχε ξεριζώσει κάποια από τα δέντρα της οδού. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι, με τον φόβο μήπως αυτή η καταστροφή των δέντρων συνεχιστεί έχοντας στην πρόσφατη μνήμη τους το ξερίζωμα των δέντρων στην Λεωφόρο Κνωσού, στην οδό Ιδομενέως και σε άλλες περιοχές. Ο εργολάβος και η υπεύθυνη γεωπόνος του Δήμου τους ενημέρωσαν ότι τα δέντρα «εμποδίζουν» τα έργα  και θα συνεχίζουν να αφαιρούν όσα χρειάζεται.

Τα δέντρα της οδού Χρυσοστόμου που ως επί το πλείστον είναι μουριές βρίσκονται εκεί, πάνω από 70 χρόνια από την εποχή που η περιοχή οργανώθηκε σαν ένας από τους πρώτους συνοικισμούς για την εγκατάσταση των προσφύγων και πολλοί θυμούνται ότι πρόσφεραν τα φύλλα τους για την παραγωγή του μεταξιού. Σήμερα προσφέρουν την σκιά τους, ομορφαίνουν την περιοχή και αποτελούν ένα μικρό πνεύμονα οξυγόνου για το, τόσο στερημένο από πράσινο, Ηράκλειο.

Σε συνάντηση που είχαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Μαμουλάκη τον ενημερώσαμε για την κοπή των δέντρων και για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του ζητήσαμε να πάρει κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική κάθε φορά που αναπλάθεται ένας δρόμος, δείχνοντας την οικολογική ευαισθησία που είναι υποχρεωμένη να έχει κάθε αρχή ενός τόπου που σέβεται τους πολίτες του.

Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώνουν υπογραφές με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το αδικαιολόγητο ξερίζωμα των δέντρων, και για την απουσία πληροφόρησης και συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό των έργων που εκτελούνται στον τόπο μας.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δηλώνει την αλληλεγγύη της και την υποστήριξή της προς τους κατοίκους της οδού Χρυσοστόμου. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε απέναντι σε όσους, αδιαφορώντας σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες, συνεχίσουν το κόψιμο των δέντρων συντηρώντας έτσι το θολό σκηνικό γύρω από τον τρόπο σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων έργων στην πόλη μας επειδή θεωρούμε ότι κατά τον σχεδιασμό των έργων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διατήρηση του πρασίνου αλλά και της συλλογικής μνήμης της πόλης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αγίου Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο, τηλ: 2810 242451, fax: 2810 284520
e-mail:
opi@ecocrete.gr, web site: www.ecocrete.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Ηράκλειο 24/6/05, ΕΠ01205

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253255
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.