ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 15 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΙ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απορρίμματα - Ανακύκλωση
Φώτης Ποντικάκης , Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2005

ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΙ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ

Οι πλαστικές σακούλες εκτός από σκουπίδια έγιναν και πολιτικό παιχνίδι στην υποτιθέμενη διαμάχη της κυβέρνησης με τα «μεγάλα συμφέροντα» που «θέλουν να χρεώσουν το λαό».

Βρέθηκαν πολλοί να κάνουν πολιτική εκμετάλλευση μέσω φτηνού λαϊκισμού με το θέμα τού αν πρέπει να χρεώνονται ή όχι οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ.

Η αλήθεια που δεν λέει κανείς βέβαια είναι ότι οι πλαστικές σακούλες ήδη χρεώνονται από καιρό, μόνο που δε χρεώνονται σε αυτόν που τις χρησιμοποιεί κατά κόρον αλλά ο λογαριασμός μεταβιβάζεται «δημοκρατικά» σε όλους μας, μέσα από τους δημοτικούς φόρους!

Κι εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε: Οι πλαστικές σακούλες που πολλοί από μας παίρνουν με το κιλό από τα σούπερ μάρκετ, καταλήγουν σύντομα, στα σκουπίδια. Εφ’ όσον θεωρούνται δωρεάν, υποτίθεται ότι δεν έχουν αξία, μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με άλλες επίσης δωρεάν, οπότε ευκολότατα πετιούνται για να καταλήξουν στους κάδους των σκουπιδιών. Τα πλαστικά σκουπίδια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Αποτελούν περίπου το 1/3 των σκουπιδιών. Δεν αυτοδιασπώνται, δεν απορροφώνται από τη φύση, παραμένουν αναλλοίωτα για 300 χρόνια, ενώ, σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη εξέλιξη, όταν καίγονται παράγουν καρκινογόνες διοξίνες. Οι αυτοσχέδιες χωματερές αφθονούν σε όλη τη χώρα με τα σκουπίδια να αυτοαναφλέγονται από τη ζέστη το καλοκαίρι, ή με την επικίνδυνη για την υγεία όλων μας πρακτική ορισμένων να καίνε τα σκουπίδια για να τα «εξαφανίσουν». Όμως τα σκουπίδια δεν εξαφανίζονται, τον αέρα των καμένων σκουπιδιών τον αναπνέουμε όλοι, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας.

Τα πλαστικά λοιπόν είναι όντως πρόβλημα, που δεν εξαφανίζεται. Μπορεί να λυθεί μόνο με τη μείωση των σκουπιδιών, τη μείωση της χρήσης πλαστικών τσαντών και συσκευασιών, την αύξηση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων όπως είναι οι πάνινες ή χάρτινες τσάντες, οι επιστρεφόμενες συσκευασίες στα μπουκάλια, η επαναχρησιμοποίηση παλιών τσαντών κ.ο.κ.

Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια, όπως έχει κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια από το οικολογικό κίνημα και τους ειδικούς επιστήμονες. Γι’ αυτό σε πολλές περιοχές όπως στην Αυστραλία έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για απαγόρευση των πλαστικών σακουλών ή για τη χρέωσή τους στον καταναλωτή που τις επιλέγει ως μέτρο αποθάρρυνσης της σπατάλης και της δημιουργίας σκουπιδιών.

Από κει και πέρα αρχίζει ο φτηνός λαϊκισμός. Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να το παίξει «φιλολαϊκή» που συγκρούεται με τα «κακά σούπερ μάρκετ που αισχροκερδούν».

Εάν πράγματι θέλουν να μειώσουν τα σκουπίδια τα σούπερ μάρκετ, πρέπει να το αποδείξουν περιορίζοντας ή αποκλείοντας εντελώς τις μη επιστρεφόμενες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια μιας χρήσης) και μπορούν να το κάνουν κλείνοντας συμφωνίες με τις εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών κλπ. Κι ακόμη μπορούν να προχωρήσουν στην ανακύκλωση συσκευασιών και στη χρήση ανακυκλωμένων συσκευασιών στα προϊόντα που διαθέτουν.

Κι εάν η κυβέρνηση θέλει να είναι όντως «φιλολαϊκή» κι όχι μόνο να φαίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, τότε να πάρει πραγματικά φιλολαϊκά μέτρα καταπολεμώντας την ανεργία και την υποαπασχόληση, να μειώσει τη φορολογία για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, να αυξήσει τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες που είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ και να πάψει να λαϊκίζει. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να φαίνεται μόνο τίμια, πρέπει να είναι κιόλας, για να παραλλάξουμε το ρωμαϊκό ρητό.

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 117 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44305077
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.