ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 17 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: ΠΟΝΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙ-ΚΟΒΕΙ ΚΕΦΑΛΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόλη - Πράσινο της πόλης
Μελίττα Γκουρτσογιάννη , Πέμπτη, 26 Μάιος 2005

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: ΠΟΝΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙ-ΚΟΒΕΙ ΚΕΦΑΛΙ

'Αγρια ανάπτυξη  η βιώσιμη ανάπτυξη;

Πολύ πριν πολιτογραφηθεί ο όρος "οικολογική ευαισθησία", παλαιό αίτημα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, καθώς και των συλλόγων τους, ήταν να δοθούν κίνητρα για να δημιουργούνται στις κατοικίες ημιϋπαίθριοι χώροι, δηλαδή σκεπαστές βεράντες. Από τα αρχαία χρόνια το κλίμα της Ελλάδας συνηγορεί για αίθρια, βεράντες, εξώστες, αυλές, και η μισή ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας περνάει στο ύπαιθρο. Η ασφυκτική δόμηση στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα κάνει ακόμη πιο απαραίτητους τους ημιϋπαίθριους χώρους που ευνοούν τον ηλιασμό και το δροσισμό, συμβάλλουν στην αισθητική των όψεων των κτιρίων και αναβαθμίζουν γενικότερα την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης.

Μέχρι το 1985, ο ισχύων Γενικός Πολεοδομικός Κανονισμός αγνoούσε την έννοια του ημιϋπαίθριου χώρου. Βεράντες, αίθρια, αλλά και απλές οπισθοχωρήσεις από την οικοδομική γραμμή, μετρούσαν στην επιτρεπόμενη δόμηση. Κατασκευαστές, αλλά και αγοραστές, θεωρούσαν αυτονόητη την εκμετάλλευση και του τελευταίου τετραγωνικού εκατοστού, αφού κατά την επικρατούσα νοοτροπία οι ημιϋπαίθριοι χώροι δεν "πουλούσαν" ως χώροι ζωής. Αυτό στάθηκε αιτία για τις κατοικίες-κουτιά, για την τόσο ακαλαίσθητη ομοιομορφία των  προσόψεων που καλύπτουν τα κτήρια σαν σεντόνια, με μόνη ποικιλία το καγκελάκι του μπαλκονιού!

Επιτέλους με τον ΓΟΚ του '85, δόθηκαν τα οικονομικά κίνητρα για τη δημιουργία ημιϋπαίθριων. Με την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, άρχισε σταδιακά ν' αλλάζουν και οι αντιλήψεις και πήραν αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κτιρίων. Ευτυχήσαμε να δούμε κτήρια με πλαστικότητα στις όψεις, και η αρχιτεκτονική άρχισε να μπαίνει στο καθημερινό λεξιλόγιο του μέσου πολίτη. Δυστυχώς όμως όχι αρκετά και όχι παντού. Αμέτρητοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που και δεν πλήρωσαν τον ημιϋπαίθριο και τον έχτισαν.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ιδίως εκεί που επικρατούν δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες. Αντί όμως να ενισχυθεί η  φροντίδα για το περιβάλλον των πολύπαθων πόλεων, με την εφαρμογή ουσιαστικών και αδιάβλητων ελέγχων, αλλά και με τη θέσπιση επιπλέον θετικών κινήτρων, τι μας λέει ο Υπουργός; 'Οτι οι ημιϋπαίθριοι είναι πηγή παρανομιών και πρέπει να καταργηθούν! Με την ίδια λογική ας καταργήσουμε και τα μπαλκόνια και τα ρετιρέ, γιατί και εκεί χτίζονται αυθαίρετα! Μήπως το Υπουργείου Δημοσίων ΄Εργων (άραγε και Χωροταξίας; και Περιβάλλοντος;) προτείνει να ξαναγυρίσουμε στο προ του '85 καθεστώς; 'Οπως, στο ζήτημα της ανάθεσης των  δημοσίων έργων, για να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες του "μαθηματικού τύπου" ξαναγυρίσαμε στο μειοδοτικό διαγωνισμό! Και μάλλον όπου να' ναι θα καταργήσουμε και το Συμβούλιο Επικρατείας! Πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι!

Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι συμπτώματα μιας αντίληψης άγριας ανάπτυξης. Αντίληψης όχι μόνο αντιπεριβαλλοντικής, αλλά και εν πολλοίς ανεφάρμοστης. Γιατί δεν βρισκόμαστε πια στις δεκαετίες του '50 και '60. Ζούμε μετά το Ρίο, το Κυότο και το Γιοχάννεσμπουργκ και χάρη στις κατακτήσεις τους, η σύγχρονη τάση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαιτέρως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη σε βασική κατεύθυνση και από εκεί πηγάζουν πολλές συγκεκριμένες Οδηγίες και κανονισμοί που η παραβίασή τους στέλνει τη χώρα μας κάθε τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μελίττα Γκουρτσογιάννη
Αρχιτέκτων
Μέλος του Συμβουλίου του κόμματος των Οικολόγων - Πρασίνων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 166 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48545942
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.