ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 16 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Υφαλάτωση, ένα νέο φαινόμενο μείωσης των αποθεμάτων νε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νερό
Εφημερίδα Χαραυγή , Κυριακή, 15 Μάιος 2005

12/05/2005
Πηγή: Εφημερίδα Χαραυγή
http://www.haravgi.com.cy

Υφαλάτωση, ένα νέο φαινόμενο μείωσης των αποθεμάτων νερού

Το νερό που πίνουμε κινδυνεύει σοβαρά από έναν ύπουλο εχθρό. Δεν είναι παράσιτο ούτε μικρόβιο, αλλά το αλάτι της θάλασσας που εισβάλλει απειλητικά στον υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη. Δεκάδες πόλεις θα διψάσουν και θα εκκενωθούν στις επόμενες δεκαετίες, όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβει και διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το φαινόμενο της υφαλμύρωσης είναι κι αυτό απόρροια της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, στο οποίο δεν δίνουν πολλοί τη σημασία που του αρμόζει. Κι όμως, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία των καιρών, αφού μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Εντείνεται η απειλή
Πολύ πριν η άνοδος της στάθμης των ωκεανών πλημμυρίσει τις παραλιακές πόλεις, το θαλασσινό νερό θα εισβάλει στους πορώδεις βράχους που συγκεντρώνουν το πόσιμο νερό. «Ακόμα κι αν διορθώσουμε την ακτογραμμή, η αλμυρή εισβολή θα αυξηθεί», λέει στο επιστημονικό περιοδικό «Νew Scientist» ο Βίνσεντ Ποστ, υδρογεωλόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του ¶μστερνταμ. Σε αυτόν τον τέλειο κύκλο που λέγεται φύση, το ένα φέρνει το άλλο κι όλα μαζί συνδέονται, όσο άσχετα κι αν φαίνονται μεταξύ τους. Έτσι, το πρόβλημα θα ενταθεί, όταν η υπόγεια στάθμη του νερού πέσει, λόγω μείωσης των βροχοπτώσεων, που με τη σειρά τους προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος. ¶λλος ένας παράγοντας που μεγαλώνει την απειλή είναι η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης νερού, καθώς ο πληθυσμός της Γης γιγαντώνεται και συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα.

Η σημαντικότερη πηγή
Τα υπόγεια ύδατα είναι η σημαντικότερη πηγή πόσιμου νερού στη Γη. Οι περισσότερες πόλεις εκμεταλλεύονται υπόγεια αποθέματα, όπου είναι δυνατόν, επειδή είναι λιγότερο επιρρεπή στη ρύπανση από εξωτερικούς παράγοντες από ό,τι τα νερά των ποταμών. Για πολύ κόσμο δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση. Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άτομα ξεδιψούν από υπόγεια αποθέματα, ανάμεσά τους όλοι όσοι διαμένουν σε φτωχές αγροτικές περιοχές, αλλά και στις περισσότερες πόλεις - μεγαθήρια του κόσμου. Στην Μπανγκόκ, τη Βομβάη, την Τζακάρτα, το Καράτσι, τη Λίμα και αλλού, ο κίνδυνος της δίψας είναι ορατός.

Σενάρια εκκένωσης
Το θαλασσινό νερό ήδη εισχωρεί στα αποθέματα αυτά. Στη Μανίλα των Φιλιππίνων έχει φτάσει σε βάθος πέντε χιλιομέτρων κάτω από την πόλη, ενώ την ίδια στιγμή πέφτει επικίνδυνα η υπόγεια στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Καθώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, η διείσδυσή της στο πόσιμο νερό θα εξαπλωθεί, φέρνοντας τις μεγάλες πόλεις «προ των πυλών της δίψας». Μερικές ίσως χρειαστεί να εκκενωθούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Υδρογεωλόγων, που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα μια συνάντηση για το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Ίστ ¶νγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας.

Η κατάρα απειλεί και την Αφρική και την Αγγλία και την Ινδία...
Η Αφρική είναι η ήπειρος που βασίζεται στα υπόγεια αποθέματα νερού περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου. Την ίδια στιγμή, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε πόσιμο νερό και ο υδροφόρος της ορίζοντας είναι ο πιο ευάλωτος στις κλιματικές μεταβολές. Όμως, η πιο πρόσφατη έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, το 2001, έκανε μια πολύ μικρή αναφορά στα υπόγεια ύδατα της Αφρικής.

Η απειλή στα υπόγεια αποθέματα πόσιμου νερού είναι έντονη και στον βιομηχανικό κόσμο. Μεγάλες περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Αγγλίας, για παράδειγμα, βασίζονται σε υδροφόρους ορίζοντες που κοντεύουν ήδη να εξαντληθούν. Κι επειδή δεν έβρεξε αρκετά τον χειμώνα για να γεμίσουν οι δεξαμενές, οι αρχές μπορεί να πάρουν μέτρα αυτό το καλοκαίρι για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

Ο Αμαρέντα Σίνια, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρατζαστάν στην Ινδία, προβλέπει πως το αναμενόμενο λειώσιμο των περισσότερων παγετώνων στα Ιμαλάια, μέχρι το 2040, θα μειώσει δραστικά τη ροή του νερού από τα ποτάμια στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, στις πεδιάδες της Βόρειας Ινδίας. Από 'κεί προμηθεύονται νερό μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι. Και πιστεύει ότι θα αποτύχει το μεγαλόπνοο σχέδιο της ινδικής κυβέρνησης, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αλλάξει τη ροή των μεγάλων ποταμών του Βορρά και θα ξεδιψάσει τις ξηρές περιοχές του Νότου και της Δύσης.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 15 Μάιος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48545313
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.