ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ 2005 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κοινωνικό Φόρουμ
ΕΚΦ , Τρίτη, 29 Μάρτιος 2005

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ – 31 Ιανουαρίου, 2005

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

Είμαστε τα κοινωνικά κινήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο 5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Η μεγάλη επιτυχία της πλουραλιστικής και μαζικής συμμετοχής  στο Φόρουμ μας δίνει την δυνατότητα και την ευθύνη να οργανώσουμε περισσότερες και καλύτερες εκστρατείες και κινητοποιήσεις, για να διευρύνουμε και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας.

Πριν τέσσερα χρόνια το συλλογικό και παγκόσμιο κάλεσμα ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΌΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ έσπασε το ψέμα ότι η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία είναι αναπόφευκτη όπως και  την αποδοχή της ‘φυσιολογικότητας’ του πολέμου, των κοινωνικών ανισοτήτων, του ρατσισμού, των καστών, της πατριαρχίας, του ιμπεριαλισμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος.  Καθώς οι λαοί παίρνουν αυτή την αλήθεια ως δική τους, η δύναμή τους γίνεται αδύνατον να σταματήσει και αρχίζει να υλοποιείται σε συγκεκριμένες πράξεις αντίστασης, για αιτήματα και προτάσεις.

Επομένως, αυτό που είναι νέο σχετικά με την πρότασή μας είναι το ξέσπασμα και η κλίμακα των κοινωνικών κινημάτων σε όλες τις ηπείρους και η ικανότητά τους να οικοδομήσουν μέσα στη διαφορετικότητα νέες συγκλίσεις και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεκάδες εκατομμύρια άντρες και γυναίκες κινητοποιήθηκαν σε όλες τις άκρες του κόσμου για ειρήνη, εναντίον του πολέμου και της εισβολής που ηγήθηκε ο Μπους κατά του Ιράκ.  Συναντήσεις κορυφής όπως το G8 και την ΠΟΕ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου λίγοι προτίθενται να αποφασίσουν για όλους, αμφισβητήθηκαν και από-νομιμοποιήθηκαν από τη δράση κοινωνικών κινημάτων.  Λαϊκοί αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης, των δικαιωμάτων των λαών και τα κοινά αγαθά, εναντίον της ιδιωτικοποίησης, όπως αυτές στη Βολιβία, το Ουρουγουάη και άλλων λαών, έδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας κρίσης της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας.  Νέοι χώροι για τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα έχουν ανοίξει για μας.

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ανίκανος να προσφέρει ένα αξιοπρεπές και δημοκρατικό μέλλον για την ανθρωπότητα.  Εντούτοις, σήμερα παίρνει και πάλι την πρωτοβουλία να απαντήσει στην κρίση νομιμότητας που αντιμετωπίζει με βία, στρατιωτικοποίηση , καταστολή, ποινικοποίηση κοινωνικών αγώνων, πολιτικό αυταρχισμό και ιδεολογική αντίδραση.  Εκατομμύρια άντρες και γυναίκες υποφέρουν κάθε μέρα.  Θέλουμε εδώ να θυμηθούμε  τον πόλεμο στο Κονγκό που έχει ήδη προκαλέσει τέσσερα εκατομμύρια θύματα.  Για όλα αυτά, ένας άλλος κόσμος είναι όχι μόνο εφικτός, αλλά αναγκαίος και επείγον. 

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, καλούμε όλα τα κινήματα του κόσμου να αγωνιστούν για την ειρήνη, τα ανθρώπινα, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, και για την άμεση κατάργηση όλου του χρέους από τις χώρες του Νότου, από την κοινή  ΑΤΖΕΝΤΑ του 5ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ:

ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

- ΑΜΕΣΗ και  ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ μη νόμιμου εξωτερικού ΧΡΕΟΥΣ των χωρών του Νότου.

- Να σταματήσει η κατοχή στο Ιράκ.  Καλούμε όλα τα κινήματα να οργανώσουν στις 19 Μαρτίου παγκόσμια μέρα δράσεων για να απαιτήσουμε την απόσυρση των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ από το Ιράκ.  Όχι πια πόλεμος!

- Υποστηρίζουμε όλες τις καμπάνιες για αφοπλισμό και αποστρατιωτικοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον κόσμο, τις καμπάνιες για πυρηνικό αφοπλισμό, για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων και για περικοπές των στρατιωτικών δαπανών.

-  Καλούμε όλους σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απορύθμιση των οικονμιών και την ‘νομιμοποίηση’ των προνομίων για διεθνικές εταιρίες μέσα από τις Συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο (FTA) κατά τη διάρκεια του  Συλλαλητηρίου για   Παγκόσμια Δράση, από τις 10 ως τις 17 Απριλίου, στη Συνάντηση Κορυφής των Λαών της Αμερικής, στο Μαρ ντελ Πλάτα, στην Αργεντινή,, το Νοέμβριο του 2005,  και κατά τη διάρκεια της 6ης συνάντησης της ΠΟΕ στο Χονγκ Κονγκ, το Δεκέμβρη του 2005. 

-  Καλούμε όλα τα κινήματα να διοργανώσουν φεμινιστικές δράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου,  του εμπορίου του σεξ, της στρατιωτικοποίησης  και της διατροφικής κυριαρχίας (επάρκειας), στη διάρκεια της καμπάνιας της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών για παγκόσμιες φεμινιστικές δράσεις, που ξεκινά από το Σάο Πάολο στις 8 Μαρτίου και λήγει στις 17 Οκτωβρίου στο Μπουρκίνα Φάσο. 

- Καλούμε για μαζικές κινητοποιήσεις στο Εδιμβούργο και το Γκλενήγκλς ενάντια στην συνάντηση των G8 στη Σκοτία από τις 2 ως τις 8 Ιουλίου. 

-  Καλούμε για κινητοποίηση αλληλεγγύης ανάμεσα των λαών κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των Προέδρων Λατινο-Αμερικανικών χωρών και προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάιο του 2006, στη Βιέννη, Αυστρία. 

- Καλούμε σε κινητοποιήσεις στις 17 Απριλίου την εθνική μέρα αγροτών, και στις 10 Σεπτεμβρίου, επέτειος του θανάτου του κυρίου Λη, ενάντια στον ΠΟΕ. Αγωνιζόμαστε για το οικουμενικό δικαίωμα σε υγιή και επαρκή τροφή.  Απορρίπτουμε τις μεταλλαγμένες τροφές (GMO).  Απαιτούμε την Αγροτική Μεταρρύθμιση.  Υποστηρίζουμε τη βιώσιμη παραγωγή που να βασίζεται στη διατήρηση των φυσικών πηγών: έδαφος, νερό, δάση, αέρας, βιοποικιλότητα κτλ.

- Υποστηρίζουμε τις καμπάνιες και τους αγώνες για την υπεράσπιση του νερού ως κοινό αγαθό, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του και για την αναγνώριση του δικαιώματος πρόσβασης σε νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα.  Καλούμε όλους να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φόρουμ από τις 18 ως 20 Μαρτίου στη Γενέβη.

- Υποστηρίζουμε καμπάνιες ενάντια στις διεθνικές εταιρίες που παραβιάζουν ανθρώπινα, κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα όπως αυτές εναντίον της Νεστλέ και της Κόκα Κόλα στην Κολομβία.

- Υποστηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τα στοιχειώδη και εθνικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη επιστροφή, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

- Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν  πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο στα όπλα. 

- Υποστηρίζουμε τους Ισραηλινούς ακτιβιστές ειρήνης και τους refusnik στον αγώνα τους ενάντια στην κατοχή.

- Καταδικάζουμε τον άδικο εμπάργκο κατά της Κούβας και απαιτούμε δίκαιη δίκη για τους πέντε Κουβανούς που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ.

- Αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό ως έκφραση ενός εναλλακτικού κόσμου και καταδικάζουμε την περιθωριοποίηση.  Τα κινήματα δεσμεύονται να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό που  βασίζεται σε ταυτότητα, φύλο και ομοφοβία. 

- Υποστηρίζουμε τη διαδικασία οικοδόμησης ενός παγκόσμιου δικτύου κοινωνικών κινημάτων που δεσμεύονται να υπερασπιστούν τους μετανάστες, πρόσφυγες, και τους λαούς που έχουν χάσει τις εστίες τους.

- Υποστηρίζουμε καμπάνιες και αγώνες για τα δικαιώματα των παιδιών, ενάντια στην εργασία και την σεξουαλική εκμετάλλευση, ενάντια στο εμπόριο παιδιών και τον σεξοτουρισμό.

- Υποστηρίζουμε το κάλεσμα των αποκλεισμένων, αυτών χωρίς φωνή, για την ανάπτυξη μιας δραστήριας καμπάνιας αλληλεγγύης για την προώθηση μιας παγκόσμιας πορείας όπου οι καταπιεσμένοι και αποκλεισμένοι του πλανήτη θα υψώσουν τη φωνή τους για να κατακτήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

- Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου, στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι αρχηγοί κυβερνήσεων όλου του κόσμου θα πάρουν αποφάσεις για την αγροτική μεταρρύθμιση στα ΗΕ και θα αναθεωρήσουν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια.  Αυτοί κυρίως ευθύνονται για τη κρίσιμη κατάσταση της ανθρωπότητας τώρα.  Υποστηρίζουμε το κάλεσμα για διεθνή δίκτυα που καλούν σε παγκόσμια κινητοποίηση στις 10 Σεπτεμβρίου για μια νέα παγκόσμια δημοκρατική τάξη και ενάντια στη φτώχεια και τον πόλεμο.

- Υποστηρίζουμε το κάλεσμα για κινητοποιήσεις στις 17 Νοεμβρίου, διεθνή μέρα φοιτητών, για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την διεθνικοποίηση της παιδείας. 

- Σε αλληλεγγύη με την Βενεζουέλα, η παγκόσμια νεολαία καλεί σε συμμετοχή στο 10ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και των Φοιτητών της Βενεζουέλας από τις 7 ως τις 15 Αυγούστου.

- Η επικοινωνία είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα.  Υποστηρίζουμε το κάλεσμα για κινητοποιήσεις στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Εταιρείες Επικοινωνίας, στην Τύνιδα από τις 16 ως τις 18 Νοεμβρίου. 

- Υποστηρίζουμε την κοινωνική οικονομία ως συγκεκριμένη έκφραση μιας εναλλακτικής λύσης για μια δίκαιη, αμοιβαία και δημοκρατική ανάπτυξη.

- Για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, καλούμε όλους τους λαούς του κόσμου σε αγώνα διαρκείας.  Καλούμε σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης για την Υπεράσπιση της Υγείας των Λαών, στην Κουένκα, Περού, το 2005 και στο Παγκόσμιο Φόρου Υγείας κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στην Αφρική το 2007.

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των αγώνων των κοινωνικών κινημάτων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΏΝΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

movsoc@uoi.com.br / www.movsoc.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 29 Απρίλιος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 137 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57620224
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.