ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λονδίνο 2004 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κοινωνικό Φόρουμ
ΕΚΦ , Τρίτη, 29 Μάρτιος 2005

Το κάλεσμα της Συνέλευσης των κοινωνικών κινημάτων

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ – Λονδίνο 2004

Ερχόμαστε από όλες τις καμπάνιες και τα κοινωνικά κινήματα, τις οργανώσεις των «χωρίς φωνή», τα συνδικάτα, τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οργανώσεις διεθνούς αλληλεγγύης, τα αντιπολεμικά, ειρηνιστικά και φεμινιστικά κινήματα. Ερχόμαστε από κάθε περιοχή της Ευρώπης να μαζευθούμε στο Λονδίνο για το Τρίτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Είμαστε πολλοί και η δύναμη μας βρίσκεται στην ποικιλομορφία μας.

Σήμερα ο πόλεμος αποτελεί το σκληρότερο και το πιο πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. Ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ, η κατοχή της Παλαιστίνης, η σφαγή στη Τσετσενία και οι κρυμμένοι πόλεμοι στην Αφρική συντρίβουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο πόλεμος στο Ιράκ δικαιολογήθηκε με ψέμματα. Σήμερα το Ιράκ βρίσκεται ταπεινωμένο και κατεστραμμένο. Οι Ιρακινοί πολίτες είναι αιχμάλωτοι του πολέμου και του τρόμου. Η κατοχή δεν έφερε ούτε ελευθερία ούτε καλύτερες συνθήκες ζωής. Αντίθετα, σήμερα οι υποστηρικτές της θέσης «σύγκρουση πολιτισμών» είναι ισχυρότεροι.

Μαχόμαστε για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ, για άμεση παύση των βομβαρδισμών και άμεση αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Ιρακινού λαού.

Υποστηρίζουμε το Παλαιστινιακά και Ισραηλινά κινήματα που μάχονται για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Σε συνέχεια της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ και την ομόφωνη ψήφο των ΕυρωπαΪκών κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητούμε τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και την καταστροφή του τειχους του απαρτχάϊντ. Ζητούμε να επιβληθούν πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ισραηλινής κυβέρνησης όσο αυτή θα συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Για τους λόγους αυτούς θα κινητοποιηθούμε σε μια παγκόσμια εβδομάδα δράσης κατά του τείχους του απαρτχάϊντ από τις 9 ως τις 16 του Νοέμβρη και για Πανευρωπαϊκές ημέρες δράσης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στην επέτειο της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος αποτελεί μια ανευ προηγουμένου απειλή για το μέλλον των παιδιών μας και της ανθρωπότητας: υποστηρίζουμε την έκκληση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διεθνή δράση για τις κλιματικές αλλαγές το 2005. Υποστηρίζουμε τις εκστρατείες κατά των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων και για ασφαλή γεωργία, τρόφιμα και περιβάλλον.

Το Φλεβάρη του 2005 θα συμμετάσχουμε στις δράσεις διαμαρτυρίας κατά της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στην Νίκαια. Οι G-8 ανακήρυξαν εαυτούς παγκόσμιους κυβερνήτες και υπερασπιστές των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών – εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό και συνεπώς δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε μαζικά με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στην Σκωτία τον Ιούλιο του 2005.

Θέλουμε μιάν άλλη Ευρώπη που να απορρίπτει τον σεξισμό και την βία κατά των γυναικών και να αναγνωρίζει το δικαίωμα της επιλογής της άμβλωσης. Υποστηρίζουμε την διεθνή ημέρα κινητοποίησης κατά της βίας ενάντια των γυναικών στις 25 του Νοέμβρη και την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.  Υποστηρίζουμε την κινητοποίηση για τον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Υποστηρίζουμε την πρόταση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών για  Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία στις 27-28 Μαϊου στην Μασσαλία.

Είμαστε κατά του φασισμού και μιάς «Ευρώπης-Φρούριο» και υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων πολιτικό άσυλο, υπερ της ελεύθερης κίνησης, υπέρ της υπηκοότητας διαμονής και του κλεισίματος των κέντρων κράτησης. Είμαστε αντίθετοι με τις απελάσεις των μεταναστών. Προτείνουμε τις 2 Απριλίου 2005 σαν ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης και για το δικαίωμα παραμονής σαν εναλλακτική πρόταση σε μια Ευρώπη της απομόνωσης και της εκμετάλλευσης.

Την στιγμή αυτή που το Σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πάει για επικύρωση είναι ανάγκη να δηλώσουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πουν την γνώμη τους άμεσα. Το Σχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Αυτή η Συνταγματική Συνθήκη καθορίζει τον νέο-φιλελευθερισμό ως το επίσημο δόγμα της ΕΕ, αναγάγει τον ανταγωνισμό σε βάση του ΕυρωπαΪκού κοινοτικού δικαίου, και στην πράξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, αγνοεί εντελώς τους στόχους μιάς οικολογικά βιώσιμης κοινωνίας. Αυτή η συνταγματική συνθήκη δεν παραχωρεί ίσα δικαιώματα, την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και υπηκοότητα για όλους της χώρας στην οποία διαμένουν όποια και αν είναι η υπηκοότητα τους. Δίνει στο ΝΑΤΟ ένα ρόλο στην Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα και πιέζει για την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Τελικώς βάζει την αγορά σε πρώτη θέση περιθωριοποιώντας την κοινωνική σφαίρα και έτσι επιταχύνοντας την καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Παλεύουμε για μιαν άλλη Ευρώπη. Οι κινητοποιήσεις μας δημιουργούν ελπίδες για μίαν Ευρώπη όπου η ανασφάλεια στην εργασία και η ανεργία δεν αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης. Μαχόμαστε για μια βιώσιμη γεωργία που θα ελέγχεται από τους ίδιους τους αγρότες, μια γεωργία που θα διαφυλάττει θέσεις εργασίας και θα προστατεύει την ποιότητα του περιβάλλοντος και των τροφίμων ως κοινά αγαθά. Θέλουμε να ανοίξουμε την Ευρώπη στον κόσμο με το δικαίωμα του ασύλου, της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών και υπηκόοτητα για όλους στη χώρα διαμονής τους. Απαιτούμε πραγματική κοινωνική ισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και ίση αμοιβή. Η δική μας Ευρώπη θα σέβεται και θα προωθεί την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία, το δικαίωμα των ανθρώπων στον αυτοπροσδιορισμό και θα επιτρέπει σε όλους τους διαφορετικούς Ευρωπαϊκούς λαούς να αποφασίζουν για το μέλλον τους δημοκρατικά. Παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή μισθό και μια υψηλού επιπέδου κοινωνική προστασία. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε νόμο που εδραιώνει την ανασφάλεια στην εργασία μέσω νέων μεθόδων (subcontracting work)

Μαχόμαστε για μιάν Ευρώπη που αρνείται τον πόλεμο, μιάν ήπειρο διεθνούς αλληλεγγύης και οικολογικά βιώσιμης κοινωνίας. Μαχόμαστε υπέρ του αφοπλισμού, κατά των πυρηνικών όπλων και κατά των Αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων. Υποστηρίζουμε όλους αυτούς που αρνούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Απορρίπτουμε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και κοινών αγαθών όπως το νερό. Παλεύουμε για ανθρώπινα, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα για να ματαιώσουμε και να ξεπεράσουμε την ηγεμονία της αγοράς, τη λογική του κέρδους και την καταδυνάστευση του τρίτου κόσμου από το χρέος. Αρνούμαστε την χρήση «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ως μέσο επίθεσης κατά των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και για την ποινικοποίηση της διαφωνίας και της κοινωνικής σύγκρουσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κίνημα υποστηρίζει την εθνική κινητοποίηση του Ιταλικού κινήματος στις 30 Οκτωβρίου για να σηματοδοτήσει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης- κατά του πολέμου, του φιλελευθερισμού και του ρατσισμού, για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ και για μια άλλη Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κίνημα υποστηρίζει την εθνική κινητοποίηση στην Βαρκελώνη κατά της συνάντησης κορυφής των Ζαπατέρο, Σιράκ και Σρέντερ για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα τον Γενάρη του 2005. Υποστηρίζουμε την κινητοποίηση της 11ης Νοεμβρίου 2004 κατά της οδηγίας Bolkestein.

Την ώρα που η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή καυχάται ξεδιάντροπα για το προφίλ της της ιδιαίτερα ελεύθερης οικονομίας, εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία κινητοποίησης σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε να επιβάλουμε την αναγνώριση τόσο των συλλογικών όσο και των ατομικών κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και οικολογικών δικαιωμάτων και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στην διαδικασία αυτή όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα που θα ξεπερνά τις διαφορές μας και θα συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης που είναι έτοιμες να πάρουν μέρος σε έναν αγώνα κατά του Ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.

Στις 20 Μαρτίου 2005 κλείνουν δύο χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ιρακ. Στις 22 και 23 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συναντάται στις Βρυξέλλες. Καλούμε σε εθνικές κινητοποιήσεις όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Καλούμε σε κεντρική διαδήλωση στις Βρυξέλλες στις 19 του Μάρτη κατά του πολέμου, του ρατσισμού και κατά μιάς νέο-φιλελεύθερης Ευρώπης, κατά της ιδιωτικοποίησης, κατά του σχεδίου Bolkestein και ενάντια στις επιθέσεις κατά του ωραρίου εργασίας. Για μια Ευρώπη των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Καλούμε όλα τα κοινωνικά κινήματα και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα να βγούν στους δρόμους την ημέρα αυτή.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 29 Απρίλιος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 115 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605805
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.