ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 16 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 10ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 20 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 10ο

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Α) ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για προιόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (όπως αναφερθήκαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα), δημιουργεί μια νέα αναπτυσσόμενη αγορά. Οι πωλήσεις σε παγκόσμια επίπεδο φτάνουν τα 23 δις ευρώ κι έχουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 20%. Οι αντίστοιχες πωλήσεις στην Ε.Ε. φτάνουν τα 10-11 δις ευρώ.

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP εκτιμάται ότι η συνολική αξία της ελληνικής αγοράς φτάνει τα 18,5 εκ. ευρώ για το 2002, σημειώνοντας αύξηση 10%.

Λάδι, κρασί, όσπρια, φρούτα, και λαχανικά είναι τα κυριότερα προϊόντα που ζητάνε οι καταναλωτές. Οι αντίστοιχες βιοκαλλιέργειες λοιπόν αυξάνονται συνεχώς με στόχο όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια αγορά, αλλά να αξιοποιήσουν και τις δυνατότητες που δίνει ο τομέας των εξαγωγών.

Οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου είναι οι περιοχές που εντοπίζεται το 54,4% των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων. Συνολικά οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 292.557 στρέμματα, με ποσοστό 0,8 επί της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης, έναντι 0,63 που ήτανε το 1999 και μόλις, 0,03 που ήτανε το 1994.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανεξάρτητων βιοκαλλιεργητών καθώς και τα σημεία λιανικής πώλησης των προϊόντων.

Κατά το 2002 η συζήτηση βιολογικών προϊόντων καλύφθηκε 30% από ανεξάρτητα μαγαζιά, 20% αλυσίδες καταστημάτων και 40% από σούπερ μάρκετ. Οι πωλήσεις προϊόντων σε σούπερ μάρκετ αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων.

Β) ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:

Το σύστημα ελέγχου βιολογικών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας και επηρεάζει την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ο ισχύων κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή ή στον ελεγκτικό οργανισμό να εντοπίζει με ευκολία παραβάσεις, αλλά και τον κατ΄ εξοχήν υπεύθυνο γι αυτές, σ’ όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης των προϊόντων. Ανάλογη διαδικασία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στα συμβατικά προιόντα.

Οι αρμόδιοι πιστοποιητικοί οργανισμοί ΔΗΩ, ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ, και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΉ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συχνούς σ΄όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεση των προϊόντων στην κατανάλωση. Στη συνέχεια οι πιστοποιητικοί οργανισμοί που ελέγχουν, ελέγχονται και αυτοί με τη σειρά τους από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων).

Στο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας οι βιοκαλλιεργητές ελέγχονται όχι μόνο ως προς τη χρήση φαρμάκων και χημικών ουσιών, τα οποία είναι απαγορευμένα για τον βιοκαλλιεργητή, αλλά ακόμα και στο επόμενο στάδιο της επεξεργασίας και αποθήκευσης των προϊόντων, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι αυτές που απαιτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό για την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων.

Ελεγχόμενες είναι και οι ποσότητες των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο γιατί πρέπει να είναι συμβατές με τις ποσότητες που μπορεί να παράγει ο καλλιεργητής. Οι έλεγχοι εδώ γίνονται μέσω τιμολογίων και δελτίων αποστολής των προϊόντων στα σημεία πώλησης. Μ΄ αυτό το πλήρες σύστημα ελέγχου μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα νοθείας και ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος εξαπάτησης των καταναλωτών.

Τα βιολογικά προιόντα λοιπόν ελέγχονται στην παραγωγή, στην αποθήκευση και επεξεργασία και στη συνέχεια συσκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο και με αυστηρούς κανόνες ασφάλειας μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Εφόσον, κατά την διάρκεια των ελέγχων, διαπιστωθούν παραβάσεις επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους υπεύθυνους. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να επιβληθεί μέχρι και κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, μονάδων επεξεργασίας ακόμη και καταστημάτων, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Το πολλαπλό αυτό σύστημα ελέγχου, που συνεχώς μπορεί να βελτιώνεται με τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, μας κάνει να νοιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς για την ποιότητα και την θρεπτική αξία των προϊόντων που χρησιμοποιούμε.

Γ) Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ:

Τις διαφορές στην παραγωγή και παρασκευή του ψωμιού σε σύγκριση με αυτή του βιολογικού ψωμιού επισημαίνει ο Ανδρέας Σακέλης, βιοτέχνης αρτοποιός στο Λουτράκι, ο οποίος έχει στραφεί στον βιολογικό τρόπο ζωής και θεωρεί πώς: "ο κόσμος πρέπει αναπόφευκτα να στραφεί προς τα βιολογικά προιόντα". Να δούμε όμως πια διαδικασία ακολουθεί:

α) Καλλιέργεια σιταριού: "Αρχικά όταν λέμε βιολογικό ψωμί, εννοούμε πώς το σιτάρι που χρησιμοποιείται είναι βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή δεν υπάρχει ίχνος χημικών, λιπασμάτων και ορμονών, ενώ στη συμβατική καλλιέργεια συνήθως το ραντίζουν για την καταπολέμηση κάποιων ασθενειών του σιταριού".

β) Αποθήκευση και συντήρηση του σιταριού: "Επειδή το σιτάρι κατά την αποθήκευσή του πιάνει μυγάκι και διάφορα έντομα, το ραντίζουν με κάποιες ουσίες – εγκεκριμένες από το κράτος – αλλά πιστεύω ότι περνάει στο σιτάρι. Εγώ την συντήρηση του (λέει ο κ. Σακέλης) την αντιμετωπίζω διαφορετικά. Ένας από τους τρόπους είναι να το αποθηκεύω σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες γιατί οι διάφοροι οργανισμοί στο σιτάρι αναπτύσσονται με τη ζέστη".

γ) Αλεύρι: "Οι μύλοι κάνουν πολλαπλή άλεση του σιταριού με συνέπεια να χάσει τις ουσίες του κι αυτό γιατί η θερμοκρασία που αναπτύσσεται, «καίει» τα στοιχεία. Επίσης, στο ζύμωμα του αλεύρου ρίχνουν διογκωτικά χημικά για να γίνει αφράτο το ψωμί στο αποτέλεσμα του οποίου συντελεί και η πολλαπλή άλεση. Εγώ το σιτάρι μου το περνάω μια φορά από το μύλο για να μη χάσει τις ουσίες τους και έτσι βγαίνει χοντρό το αλεύρι. Το ψωμί βέβαια δεν είναι αφράτο και υστερεί στην εμφάνιση του αλλά έχει όλες τις θρεπτικές ουσίες. Όσοι το δοκιμάζουν όμως καταλαβαίνουν την διαφορά στη γεύση".

Κατά τον κ. Χ. Φούσα, πρώην Γ. Γραμματέα Αρτοποιών "Το βιολογικό ψωμί, έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το συμβατικό, γιατί το προϊόν είναι «καθαρό» από χημικά και προσμίξεις. Το ψωμί ζυμώνεται με αλεύρι ολικής άλεσης, μαγιά, αλάτι και προζύμι και σας λέω υπεύθυνα ότι μπορούν να το επιλέγουν όσοι ενδιαφέρονται για υγιεινή διατροφή, αλλά και δίαιτα".

Είναι τόσο μεγάλη η διατροφική αξία του ψωμιού που είναι το μόνο αγαθό διατροφής που υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι και συνοδεύει όλα τα άλλα φαγητά. Η κατανάλωσή του είναι δείγμα υγείας ή κλονισμού των οικονομιών των χωρών. Σε χαλεπούς καιρούς δε, είναι η πρώτη τροφή που αναζητείται.

Δ) ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ:
α) κυτταρίνη (υδατάνθρακες) η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου,
β) άμυλο (υδατάνθρακες) το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες.
γ) γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία βοηθά στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκού συστήματος.
δ) βιταμίνη Ε η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση,
ε) βιταμίνες Β1 και Β2 που είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για καλή κατάσταση του δέρματος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 257 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 38926551
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.