ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Λαγκάδας Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Επιτροπή Λαγκάδας , Κυριακή, 07 Απρίλιος 2002


 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Το νερό θα αποτελέσει για τον επόμενο αιώνα το πιο πολύτιμο αγαθό για το ανθρώπινο είδος, μια και η αλόγιστη χρήση του μέχρι σήμερα καθώς και μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες το καθιστούν είδος εν ανεπαρκεία τη δε διαχείρισή του κλειδί για τον έλεγχο της εξουσίας. Η χώρα μας, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και αντιμετωπίζει το πρόβλημα σπασμωδικά, αφήνοντας τη λύση του σε ανθρώπους με κριτήριο διάφορες αλλότριες σκοπιμότητες.

Στο πλαίσιο της λειψυδρίας που απειλεί την Κρήτη και ειδικότερα την Ανατολική Κρήτη, το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί αυτή τη στιγμή για τη Περιφέρεια Κρήτης την απάντηση στο πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου. Η μελέτη του φράγματος Αποσελέμη παρουσιάζεται από τους εργολάβους - μελετητές που έχουν προφανή συμφέροντα από την κατασκευή του, σαν μοναδική λύση του προβλήματος, θέση που συμμερίζονται οι κρατικοί λειτουργοί, αγνοώντας επιδεικτικά δύο πολύ αξιόλογες μελέτες, μία του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον καθηγητή Διον. Μονόπολη για υδρομαστευτική στοά στην περιοχή του Αλμυρού ποταμού ή του Πανεπιστημίου Πατρών από τον καθηγητή Γ. Καλλέργη που προβλέπει εκμετάλλευση των νερών του Λασιθίου με μικρά φράγματα και υπόγειες δεξαμενές.

Η "μελέτη" που προκρίνει η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ανεπαρκής και μάλιστα στο βασικό πρόβλημα, την ποσότητα νερού που μπορεί να δώσει ο Αποσελέμης, είναι παραπλανητική. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία 6 χρόνια η απορροή του Αποσελέμη ήταν ελάχιστη και μόνο φέτος κατέβηκε μια υπολογίσιμη ποσότητα νερού. Εάν το φράγμα είχε τελειώσει πριν 6 χρόνια, θα ήταν για μια εξαετία άδειο! Γι αυτό και λόγω της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών, κανένας από τους "υπευθύνους" δεν βγήκε ποτέ να μιλήσει στα ΜΜΕ για το πόσο νερό υπάρχει για το φράγμα.

Το δέλεαρ των 60 δισ. αποτελεί για τους εργολάβους και τους γραφειοκράτες ικανό λόγο για να οργανώνουν την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και να αγνοούν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχει όμως και πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Η τυχόν κατασκευή ενός φράγματος 2.500 στρεμμάτων και αναχώματος ύψους 50 μ. καθώς επίσης και η διάνοιξη της νέας οδού, θα διαλύσουν κυριολεκτικά την Λαγκάδα, στερώντας τα υποβαθμισμένα από την αλόγιστη και απρογραμμάτιστη ανάπτυξη παράλια από τον μοναδικό πνεύμονα αναβάθμισής τους που είναι η σπάνιας φυσικής καλλονής ενδοχώρα. Παράλληλα θα εξοντωθούν οικονομικά και επομένως κοινωνικά οι οικισμοί των Ποταμιών, Αβδού και Γωνιών. Η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων είναι ανεπαρκής και καμία από τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, των Γεωλόγων Κρήτης, του ΟΑΝΑΚ και άλλων φορέων δεν έχει απαντηθεί. Η παροχέτευση του νερού του Χώνου (καταβόθρα των πλημυρικών νερών του Λασιθίου) στο φράγμα θα στερήσει την Λαγκάδα από την κύρια πηγή τροφοδοσίας του υδάτινου δυναμικού της, με αποτέλεσμα την ξήρανση όλης της περιοχής.

Σε αντίθεση με το Κοινοτικό Δίκαιο που τονίζει ότι καμία περιοχή της Κοινότητας δεν μπορεί να καταστραφεί προς όφελος μιας άλλης, αλλά και με την πρόσφατη 2000/60 οδηγία σταθμό για την διαχείρηση των υδάτινων πόρων, όπως και με κάθε έννοια αειφόρου ανάπτυξης, οι γραφειοκράτες και οι εργολάβοι προχωρούν στην κατασκευή ενός έργου που δεν θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Ηρακλείου και που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ. Αποτελεί δε πρόκληση το γεγονός ότι ουδείς ενδιαφέρεται για τις απώλειες στο δίκτυο της ΔΕΥΑΗ που είναι της τάξης του 35%-40% ενώ οι διεθνείς προδιαγραφές είναι 10%-15%.

Είναι σημαντικό να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των κατοίκων της Λαγκάδας για να σωθεί μια ιστορική και μοναδικής ομορφιάς περιοχή της Κρήτης, γενέτειρα σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Εμποδίζοντας την οικολογική και κοινωνική καταστροφή της Λαγκάδας θα συνειδητοποιήσουμε και το πως μπορούμε να δρομολογήσουμε λύσεις στα προβλήματα του περιβάλλοντος και πιο ειδικά στο πρόβλημα της ύδρευσης. Επιτροπή των Κατοίκων της Λάγκάδας Κατά του Φράγματος Αποσελέμη

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 29 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 37 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155074
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.