ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 22 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 02 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Με αφορμή τα διατροφικά σκάνδαλα, που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια την ανθρωπότητα, από την ασθένεια των τρελών αγελάδων στην Αγγλία, μέχρι την περίπτωση διοξινών σε κοτόπουλα στο Βέλγιο και Ολλανδία, αλλά και την πρόσφατη διάθεση χιλιάδων γιαουρτιών χαλασμένων στην κατανάλωση στην Ελλάδα, με τις γνωστές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, προκύπτει ένα μείζων πρόβλημα με δύο όψεις: πως συμβάλλουν οι ανεπτυγμένες χώρες στην εξασφάλιση ακίνδυνης τροφής στους καταναλωτές, και πώς αντιμετωπίζεται η καταπολέμηση του υποσιτισμού παγκόσμια;

Τα προβλήματα της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες:

- Πρώτα πρώτα, αυτά που σχετίζονται με τις πρωτογενείς παραγωγικές διαδικασίες των τροφίμων (Συμβατικές καλλιέργειες, Οικολογική Γεωργία, Βιολογικά προιόντα κ.λ.π)

- Μετά αυτά που σχετίζονται με τις επεξεργασίες και τη συντήρηση που υφίστανται μέχρι να φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή και

- Τέλος είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την άγνοια του καταναλωτή όσον αφορά βασικές διατροφικές αρχές.

Η τελευταία εξέλιξη στον τομέα, παραγωγής, συντήρησης και επεξεργασίας τροφίμων, είναι η ίδρυση πρόσφατα στην Χίο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών για την Μεσογειακή διατροφή, με ιδρυτικά μέλη τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, την αναπτυξιακή εταιρεία ΕΝΑ Χίου και τον Οργανισμό διατήρησης παραδοσιακών γεύσεων και προϊόντων OLDWAΥS που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου του Harvard.

Σκοποί του Ινστιτούτου είναι η διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών πολιτικών με την προβολή των ευεργετικών στην ανθρώπινη υγεία επιδράσεων της Μεσογειακής δίαιτας, η διάσωση πρώτων υλών παρασκευασμάτων ή μεθόδων κατασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων απειλουμένων προς εξαφάνιση, η προσφορά υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών, όπως επίσης και στις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας και η προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Η δεύτερη όψη του προβλήματος, προκαλεί πραγματικά ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο, οι σκηνές εξαθλίωσης που βλέπουμε πολλές φορές στα ΜΜΕ, όσον αφορά τις χώρες του τρίτου κόσμου. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν ταυτόχρονα στον ανεπτυγμένο κόσμο κυριαρχεί η κοινωνία της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης ειδών διατροφής.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του φαύλου κύκλου της υπανάπτυξης των χωρών του τρίτου λεγόμενου κόσμου, είναι η φτώχεια, η πείνα και η απόλυτη εξαθλίωση, με σημαντικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική συνοχή των χωρών αυτών.Κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι η αδυναμία των χωρών αυτών να ενσωματωθούν στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του Διεθνούς Εμπορίου. Πως συμβάλει όμως το Διεθνές Εμπόριο στη διασφάλιση της διατροφής παγκόσμια ; Είναι η φτώχεια αποτέλεσμα της στενότητας μ της έλλειψης αγαθών ή αποτελούν κατάληξη άλλων, πιο σύνθετων αιτίων. Αποτελεί η παγκοσμιοποίησηση και η κακή λειτουργία των ανεπτυγμένων κρατών που εκμεταλλεύονται τις φτωχές χώρες τη μόνη αιτία της μιζέριας του τρίτου κόσμου ; Ποιος είναι ο ρόλος του διεθνή
παράγοντα και της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας»; Αυτά και πολλά ή άλλα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από μια σειρά σχετικών άρθρων.

Β. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:

O πρώτος όρος για την εντατικοποίηση της παραγωγής είναι η εκβιομηχάνισή της. Αυτό σημαίνει φοβερές εισροές σε μη ανανεούμενα προς το παρόν καύσιμα. Έπειτα είναι η μονοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια ποικιλιών που είναι μεν πιο αποδοτικές, αλλά που χρειάζονται φοβερές ποσότητες σε νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθώς είναι πιο ευαίσθητες στους φυσικούς τους εχθρούς.Έτσι, την αυξημένη παραγωγικότητα και παραγωγή την πληρώνουμε με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Για την μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής χρησιμοποιούνται αυξίνες (φυτικές ορμόνες) οι οποίες μαζί με νιτρικά από τα λιπάσματα και μέρος από τα εντομοκτόνα, περνάνε και στα προιόντα για να καταλήξουν τελικά στο στομάχι μας.

Η λύση της οικολογικής γεωργίας, είναι από τα καλύτερα μέσα για την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Μόνο με την οικολογική γεωργία μπορούμε επίσης να ξαναφάμε νόστιμα αγροτικά προϊόντα. Η οικολογική γεωργία αντιμετωπίζει τη φύση σαν αξία ζωής και τον άνθρωπο σαν φυσική, κοινωνική και πολιτιστική οντότητα που οι σχέσεις του με τη φύση υπαγορεύονται από τον νόμο της συνεργασίας και όχι της κατάκτησης.

Οι βασικές της αρχές, όπως διατυπώνονται από την IFOAM. (Διεθνής Οργάνωση Οικολογικής Γεωργίας) είναι:

1.Να δουλεύουμε όσο το δυνατό περισσότερο μέσα σ΄ ένα κλειστό σύστημα και να παίρνουμε τα υλικά μας από τους τοπικούς πόρους.

2.Να διατηρούμε ζωντανό το έδαφος και όσο περισσότερο μπορούμε γόνιμο, με όποιο αντίτιμο αυτό απαιτεί.

3.Να αποφεύγουμε όλες τις μορφές μόλυνσης του περιβάλλοντος που δημιουργούν οι γεωργικές τεχνικές.

4. Να παράγουμε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία σε επαρκή ποσότητα.

5. Να μειώσουμε στο ελάχιστο τη χρήση της ενέργειας από πετρέλαιο, άνθρακα, κ.λ.π. στη γεωργική εφαρμογή.

6.Να προσφέρουμε σε όλα τα κατοικίδια ζώα συνθήκες σύμφωνα με τις βιολογικές και ψυχολογικές τους ανάγκες και τις ηθικές αρχές.

7. Να έχουν οι παραγωγοί γεωργικών βιολογικών προϊόντων,έστω μειωμένο εισόδημα και ικανοποίηση από τη δουλειά τους [*]

8. Να σεβόμαστε τις φυσικές οικολογικές ισορροπίες σε όλους τους τομείς.

9. Να επιδιώκουμε πολύπλευρη ανάπτυξη του πολιτισμού σε κάθε περιοχή, ώστε να προστατευθεί η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

- Η οικολογική γεωργία δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποδοτική σήμερα, από οικονομική άποψη σε σχέση με τη συμβατική. Το Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, σε μια σύγκριση που έκανε ανάμεσα σε 24 κτήματα επαγγελματιών οικολογικής και συμβατικής καλλιέργειας, διαπίστωσε ότι το εισόδημα των βικαλλιεργητών ήταν μεγαλύτερο γιατί ναι μεν είχαν λιγότερη παραγωγή, όμως είχαν αφενός λιγότερα έξοδα, και αφετέρου καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους . Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι το κέρδος του βικαλλιεργητή σε σχέση με του συμβατικού καλλιεργητή, πρέπει να προστεθεί και το κοινωνικό κέρδος από τη μέιωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λ.π

Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι σαφώς ανώτερες από τις χημικές από την οικολογική τους πλευρά. Δεν δηλητηριάζουν το έδαφος και τα βακτήρια του, δεν αποσαθρώνουν το χώμα, δεν το τσιμεντοποιούν, δεν σκοτώνουν ωφέλιμα έντομα ή άλλους οργανισμούς. Μερικοί λένε ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν γεύση που ήξεραν οι παππούδες τους, ενώ Τα σημερινά πολλές φορές είναι χωρίς γεύση.

[*] Σαν πρώτο βήμα στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την κατάχρηση λιπασμάτων και συνθετικών δηλητηρίων. Μετά το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να κατευθύνει τους γεωπόνους και τους αγρότες. Ταυτόχρονα, πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να μορφωθούν πάνω στο ζήτημα της βιολογικής καλλιέργειας και να επιζητήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η γνώση υπάρχει. Θα έχουμε το θάρρος να την εφαρμόσουμε; Αν συνεχίσουμε έτσι, η ημέρα που οι αγρότες και οι καταναλωτές θα πέφτουν αναίσθητοι ή νεκροί στη μέση του δρόμου, δεν είναι μακριά.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 04 Απρίλιος 2005 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 173 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39031855
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.