ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 23 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σύνδεσμοα Αντιρρησιών Συνείδησης , Δευτέρα, 10 Ιανουάριος 2005
Το πρωί του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου η αστυνομία συνέλαβε ξανά τον Γιώργο Μοναστηριώτη με την κατηγορία της λιποταξίας. Ο Γ. Μοναστηριώτης, όντας Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.), αρνήθηκε -τον Μάιο του 2003 να μεταβεί στον Περσικό κόλπο με τη φρεγάτα «Ναβαρίνο» στο πλήρωμα της οποίας ανήκε, παραιτούμενος ταυτόχρονα από το Πολεμικό Ναυτικό...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣYNΔEΣMOΣ ANTIPPHΣIΩN ΣYNEIΔHΣHΣ
Tσαμαδού 13A, Aθήνα • Tηλ. 6944 542228, 210 3813928 • e-mail:
greekco@hotmail.com

Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Το πρωί του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου η αστυνομία συνέλαβε ξανά τον Γιώργο Μοναστηριώτη με την κατηγορία της λιποταξίας. Ο Γ. Μοναστηριώτης, όντας Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.), αρνήθηκε -τον Μάιο του 2003 να μεταβεί στον Περσικό κόλπο με τη φρεγάτα «Ναβαρίνο» στο πλήρωμα της οποίας ανήκε, παραιτούμενος ταυτόχρονα από το Πολεμικό Ναυτικό «έναν μηχανισμό που προάγει αντι-ανθρώπινες πρακτικές μέσα από διαταγές και ιεραρχίες, έναν μηχανισμό που λειτουργεί ως μέσο εκβιασμού και καταστολής στις λαϊκές κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις» όπως το χαρακτηρίζει στη δήλωσή του.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2004 ο Μοναστηριώτης συνελήφθη και καταδικάστηκε, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών από το Ναυτοδικείο Πειραιά. Κρατήθηκε στις φυλακές Κορίνθου απ’ όπου σ’ επιστολή του έγραφε: «Αρνήθηκα και αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω ή να συνεισφέρω καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή του ιρακινού λαού, στους βομβαρδισμούς μαιευτηρίων και λαϊκών αγορών. Αρνήθηκα και αρνούμαι να μπω σ’ αυτόν τον χωρίς τέλος φαύλο κύκλο της βίας και της παραφροσύνης. Με τη συμμετοχή μου στο αντιπολεμικό κίνημα ένωσα τη φωνή μου με τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Η πράξη μου ήταν μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καθημερινά δοκιμάζονται υπό τέτοιες τις συνθήκες».

Το δικαίωμα για την ελεύθερη μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης του ατόμου πηγάζει και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 9), το αίτημα δε για αναγνώριση του δικαιώματος αντίρρησης και μετά την κατάταξη εκφράζεται ρητά στις συστάσεις R 8 του 1987 και R 1518 του 2001 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υποστηρίζεται επίσης ήδη από το 1993 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έκθεση De Gucht) και από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε (ψήφισμα 84), καθώς από και τη Διεθνή Αμνηστία.

Πρόκειται για το ίδιο δικαίωμα που η Ελλάδα εντελώς αντισυνταγματικά και αυθαίρετα στερεί από τους πολίτες της, αφού αναγνωρίζει τη μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης όσων εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία δίνοντάς τους τη δυνατότητα εφόσον θελήσουν να τη διακόψουν και καταταχτούν στο στρατό, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει τη δυνατότητα αλλαγής της συνειδησιακής κατάστασης των οπλιτών που θα θελήσουν να εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία – ακόμη και με τους εξαιρετικά δυσμενείς και εκβιαστικούς όρους εφαρμογής της - ή όσων συνδέονται με το στρατό με επαγγελματική σχέση εργασίας.

Στις 5 Οκτωβρίου το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών αποφάσισε τη χωρίς όρους απελευθέρωση του Μοναστηριωτη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του. Εντούτοις κατά την αποφυλάκιση του του επιδόθηκε φύλλο πορείας, με αποτέλεσμα η μη παρουσίασή του στο Πολεμικό Ναυτικό να οδηγήσει σε νέα δίωξη για λιποταξία και στην τωρινή σύλληψή του.

Η τακτική αυτή είναι παρόμοια με την περίπτωση του Λάζαρου Πετρομελίδη, προέδρου του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο οποίος διώκεται συνεχώς από την Εισαγγελία – πάλι - του Ναυτοδικείου Πειραιά με την κατηγορία της ανυποταξίας. Έτσι, ενώ ο Πετρομελίδης έχει ήδη καταδικαστεί σε 20 μήνες φυλάκιση τον Ιούνιο του 2003 από το Αναθεωρητικό, το Ναυτοδικείο τον καταδίκασε στις 16 Δεκεμβρίου 2004 σε άλλα δυόμισι χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για ανυποταξίες μέχρι το 2003. Σε βάρος του εκκρεμούν και άλλα εντάλματα σύλληψης για το 2004, πάντα και μόνο με την κατηγορία της ανυποταξίας, με αποτέλεσμα να είναι άμεσος ο κίνδυνος να φυλακιστεί και αυτός, για τέταρτη φορά και για το ίδιο αδίκημα.

Οι διαδοχικές και επιλεκτικές διώξεις σε βάρος και μόνο όσων εκφράζουν δημόσια την άρνησή τους να αποτελέσουν ή να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του στρατιωτικού μηχανισμού, παραβιάζουν μεταξύ των άλλων άμεσα και ευθέως το Σύμφωνο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (άρθρο 14 παρ 7) - αλλά και το ίδιο το ελληνικό δίκαιο - στο οποίο ρητά ορίζεται πως κανείς δεν επιτρέπεται να δικάζεται και καταδικάζεται για έγκλημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί.

Η συμπεριφορά αυτή του στρατοκρατικού μηχανισμού δεν είναι τυχαία.

Ταυτίζεται με την έξαρση των κατασταλτικών συμπεριφορών σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, επιδιώκοντας την πάταξη όσων επιμένουν να θέτουν στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα του στρατού και του ρόλου του – ένα ζήτημα που από τη μεταπολίτευση έχει μείνει ερμητικά κλειστό. Απαντά έμπρακτα στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πλημμύρισαν τους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του πολέμου, εξοβελίζει κάθε διαφορετική φωνή και πρακτική και τιμωρεί παραδειγματικά όσους επιλέγουν να μη συναινέσουν στην κουλτούρα του εθνικισμού που αργά αλλά σταθερά επιδιώκεται να απλωθεί γύρω μας. Τέλος, προσπαθεί μέσα από πρακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού να συντηρήσει - προς ζημία της ελληνικής κοινωνίας και προς όφελος μιας αναπαραγόμενης στρατιωτικής γραφειοκρατίας – ένα αναχρονιστικό σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Για την επιβίωση αυτού του μηχανισμού και τη συνεχή αναβίωση παρόμοιων φαινομένων, ατόφια την πολιτική ευθύνη τη φέρουν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ως και σήμερα. Το καθεστώς της υποχρεωτικής στράτευσης, το εξοργιστικά υψηλό για χώρα μέλος της Ε.Ε. ηλικιακό όριο κλήσης για στράτευση (45 έτη), η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που επιβάλλεται από τα στρατολογικά γραφεία και το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τις συνεχείς επαναλαμβανόμενες καταδίκες για το ίδιο αδίκημα, καθιστούν τη χώρα ουραγό στον τομέα του σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όσους αντιστέκονται, όμηρους στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών.

- Άμεση απελευθέρωση του αντιρρησία συνείδησης Γ. Μοναστηριώτη.
- Να σταματήσουν οι συνεχείς διώξεις σε βάρος του Λ. Πετρομελίδη και των άλλων αντιρρησιών συνείδησης.
- Να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 234 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41574317
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.